EUROVISION 2012: Selecţia naţională va fi pe 10 martie. Care sunt artiştii pe care îi recomandă TVR

TVR a dat startul înscrierilor pentru Eurovision 2012, anunţând că selecţia naţională va avea loc pe 10 martie şi propunând o listă cu artiştii pe care îi recomandă pentru participarea la concurs, care numără peste 80 de nume şi este în continuare deschisă.

4836 afișări
Imaginea articolului EUROVISION 2012: Selecţia naţională va fi pe 10 martie. Care sunt artiştii pe care îi recomandă TVR

EUROVISION 2012: Selecţia naţională va fi pe 10 martie. Care sunt artiştii pe care îi recomandă TVR

VEZI AICI LISTA ARTIŞTILOR RECOMANDAŢI DE TVR

În perioada 6 - 23 februarie, autorii de creaţii muzicale originale (versuri şi muzică) sunt invitaţi să înscrie melodiile conform regulamentului publicat pe www.tvr.ro/eurovision, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Selecţia naţională pentru alegerea melodiei care va reprezenta România la Eurovision va avea loc pe 10 martie, urmând ca piesa câştigătoare să participe în prima semifinală Eurovision pe 22 mai la Baku, Azerbaidjan. Finala internaţională Eurovision are loc anul acesta pe 26 mai, tot în capitala Azerbaidjanului, Baku.

"Îi invit cu căldură pe toţi cei care doresc şi au melodii pentru Eurovision să participe cu încredere la selecţia românească din 2012. Cel mai important lucru este să găsim o melodie foarte bună, care să ne reprezinte cel puţin onorabil la Baku anul acesta. Sunt sigur că este un obiectiv care poate fi atins", spune Dan Manoliu, manager proiect Eurovision 2012.

Potrivit comunicatului, noutatea adusă în acest an de organizatori constă în lista vocilor (solişti şi trupe), recomandate de TVR compozitorilor participanţi la selecţia naţională a Eurovision 2012. Lista deschisă este publicată pe site-ul www.tvr.ro/eurovision şi cuprinde, în prezent, 84 de nume de artişti.

Contactat de MEDIAFAX şi întrebat cum s-a ajuns la această listă de nume, Dan Manoliu a spus că lista cuprinde nişte nume recomandate. "Lista poate fi completată", a spus Dan Manoliu, precizând că lista publicată acum de TVR este rezultatul completării unei liste folosite şi anul trecut de organizatorii Eurovision.

Potrivit lui Manoliu, noutatea este aceea că lista de recomandări este în acest an asumată de organizatorii selecţiei naţionale a Eurovision. "Asta nu înseamnă că nu poate să participe şi altcineva (care nu este pe listă, n.r.)", a mai spus Manoliu.

În comunicatul TVR se mai spune că autorii care doresc să reprezinte România la Eurovision 2012 pot trimite pe adresa TVR sau pot depune la Registratura TVR un plic închis cu următoarele documente: un CD, MD sau DAT conţinând varianta finală a piesei şi o versiune negativ, fără vocea solistului, pentru karaoke. Plicul trebuie să conţină următoarele informaţii legate de piesă: titlul, numele compozitorului (compozitorilor), numele autorului (autorilor) versurilor, numele producătorului (publisher-ului), dacă există.

Melodia nu trebuie să fi fost lansată comercial şi/sau interpretată public (integral sau parţial) înainte de 1 septembrie 2011. Depunerea pieselor la Registratura TVR (intrarea din strada Ermil Pangrati) se poate face între orele 8.00 - 20.00, iar expedierea prin poştă trebuie realizată până la data de 23 februarie (data poştei).

Piesele înscrise în concurs nu trebuie să depăşească trei minute, iar vârsta minimă a interpreţilor nu poate fi mai mică de 16 ani împliniţi la data finalei internaţionale. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe www.tvr.ro/eurovision, secţiunea Regulament.

Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat pe 18 ianuarie participarea României la Eurovision 2012, iar în şedinţa din 31 ianuarie a CA a fost aprobat şi devizul pentru organizarea selecţiei naţionale a Eurovision şi pentru participarea la concursul care se va desfăşura în oraşul Baku.

Dan Manoliu, redactorul-şef al Redacţiei Divertisment din TVR, a fost desemnat, anul trecut, să se ocupe de organizarea participării României la ediţia din 2012 a concursului Eurovision, care se va desfăşura pe 22, 24 şi 26 mai, în oraşul Baku. În 2010, Dan Manoliu a participat la organizarea selecţiei naţionale a Eurovision Moldova.

Surse din TVR au declarat, pe 11 ianuarie, pentru MEDIAFAX, că TVR a stabilit un buget de circa 200.000 de euro pentru participarea României la ediţia din acest an a Eurovision, suma fiind la jumătate faţă de bugetul alocat de Televiziunea Română pentru participarea la Eurovision 2011.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 56 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Eurovision 2012 se va desfăşura în oraşul Baku, după ce reprezentanţii Azerbaidjanului, Ell & Nikki, au câştigat competiţia din 2011 a concursului, cu piesa "Running Scared".

Trupa Hotel FM, reprezentanta României la Eurovision 2011, s-a clasat pe poziţia 16-17, la egalitate cu Rusia, în concursul a cărui finală a avut loc la Düsseldorf Arena din Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici