EUROVISION 2019 | Ce vor păţi activiştii care vor să întrerupă concursul. VIDEO

EUROVISION 2019. Activiştii care plănuiesc să întrerupă desfăşurarea concursului Eurovision 2019, în semn de protest faţă de organizarea competiţiei muzicale în Israel, unde drepturile palestinienilor nu sunt respectate, potrivit acestora, nu vor putea intra în această ţară, au anunţat autorităţile locale.

1061 afișări
Imaginea articolului EUROVISION 2019 | Ce vor păţi activiştii care vor să întrerupă concursul. VIDEO

EUROVISION 2019 | Activiştii care plănuiesc să întrerupă concursul vor fi împiedicaţi să intre în Israel

EUROVISION 2019. Nicio ţară nu a boicotat concursul până acum

Eurovision 2019 este programat la Tel Aviv, în perioada 14 - 18 mai, iar unii dintre concurenţi deja au sosit. Niciuna dintre cele 42 de ţări care şi-au anunţat participarea la ediţia de anul acesta a Eurovision nu s-a retras până în prezent, dar organizatorii se tem că activiştii vor exploata evenimentul, care atrage anual sute de milioane de telespectatori, potrivit The Guardian.

Informaţia despre blocarea accesului în Israel pentru activişti a fost făcută publică de un purtător de cuvânt al ministrului pentru Afaceri Externe, Emmanuel Nahshon.

În ianuarie, creatoarea de modă Vivienne Westwood, muzicianul Peter Gabriel şi regizorul Mike Leigh se numărau printre cele peste 50 de personalităţi care au cerut ca ediţia de anul acesta a concursului Eurovision să se desfăşoare în altă ţară. Motivul solicitării era acela că palestinienii "sunt privaţi de drepturi fundamentale". "Nu putem ignora faptul că Israelul încalcă în mod sistematic drepturile fundamentale ale palestinienilor", se arăta într-o scrisoare deschisă semnată, printre alţii, şi de trupa Wolf Alice şi actriţele Maxine Peake şi Miriam Margolyes.

Aceasta nu a fost prima dată când s-a cerut boicotarea ediţiei din Israel, iar artişti care concertează în această ţară, precum Nick Cave, Radiohead şi Lana Del Rey, au fost aspru criticaţi.

EUROVISION 2019. Peste 140 de personalităţi au cerut boicotarea concursului

În septembrie 2018, tot prin intermediul unei scrisori deschise, peste 140 de personalităţi culturale au cerut boicotarea concursului Eurovision 2019. Printre semnatari s-au numărat scriitori, coregrafi, actori, muzicieni, precum autorul canadian Yann Martel, regizorul finlandez Aki Kaurismäki, trupa britanică Wolf Alice, regizorul englez Ken Loach, cântăreţul britanic Brian Eno şi Roger Waters, fostul membru Pink Floyd. Scrisoarea a fost iniţiată de mişcarea Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), care militează pentru completa boicotare a Israelului din cauza politicilor privind palestinienii.

La rândul lor, autorităţile israeliene spun că BDS este motivată de antisemitism.

Reprezentanta Israelului, Netta Barzilai, a câştigat concursul Eurovision 2018, care a avut loc la Lisabona, Portugalia.

Anul trecut a fost pentru a patra oară când Israelul a câştigat concursul Eurovision. Cel mai recent a fost în 1998, când Dana International a devenit primul artist transgender care câştigă concursul Eurovision. Dana International a mai participat şi în 2011 la această competiţie muzicală, dar nu a reuşit să se califice în finală.

Prima ediţie Eurovision a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

România, reprezentantă la Eurovision 2019 de Ester Peony

Luni, reprezentanta României la concurs, Ester Peony, a avut prima repetiţe oficială. Melodia ei, ”On a Sunday” a reuşit să impresioneze deja zeci de mii de oameni la nivel internaţional.

Melodia poate fi ascultată mai jos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici