Felix Baumgartner îşi amână din nou saltul din stratosferă

Saltul în cădere liberă din stratosferă al lui Felix Baumgartner - o premieră mondială -, amânat de mai multe ori din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, ar putea avea loc duminică, au anunţat organizatorii.

1275 afișări
Imaginea articolului Felix Baumgartner îşi amână din nou saltul din stratosferă

Felix Baumgartner îşi amână din nou saltul din stratosferă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Austriacul Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, vrea să încerce să depăşească viteza sunetului în cădere liberă - o premieră mondială -, plonjând de la altitudinea record de 36.576 de metri, deasupra statului american New Mexico.

Evenimentul, pentru care austriacul se pregăteşte de cinci ani, programat să aibă loc iniţial luni, a fost amânat de mai multe ori, întâi pentru marţi, apoi pentru joi şi, cel mai recent, pentru duminică.

Condiţiile meteorologice nefavorabile - temperaturile prea mici şi vântul prea puternic - au împiedicat decolarea balonului cu heliu care trebuia să transporte capsula din care va sări Baumgartner.

Aventurierul austriac a trecut peste decepţia provocată de amânarea saltului şi încearcă în prezent să se concentreze asupra a ceea ce trebuie să facă duminică, potrivit unui comunicat remis de organizatori.

În afară de condiţiile meteorologice, organizatorii se mai confruntă cu o problemă: nu au decât un balon de rezervă, cel folosit marţi devenind inutilizabil.

Anunţul acestui salt, făcut iniţial la sfârşitul lui septembrie, a pus capăt unei perioade de incertitudine în ceea ce priveşte data la care va avea loc saltul supersonic, după ce capsula presurizată, ridicată de un balon umflat cu heliu, a fost avariată în luna iulie, în timpul unor teste.

"Toate sistemele capsulei au fost testate cu succes", a declarat, atunci, într-un comunicat Art Thompson, directorul tehnic al acestui proiect, denumit "Stratos".

Ascensiunea va dura două-trei ore, iar coborârea lui Baumgartner va dura peste 20 de minute, din care cinci în cădere liberă, înainte de deschiderea paraşutei, la o altitudine de 1.500 de metri.

Atingând viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri /oră (343 metri / secundă), Felix Baumgartner, în vârstă de 43 de ani, care va purta un costum presurizat, va zbura la fel de repede ca un glonţ de pistol.

Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă este deţinut din 1960 de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.

Pentru a se pregăti pentru această performanţă, paraşutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja două salturi deasupra statului New Mexico - primul în martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea în august, de la altitudinea de 29.456 de metri - atingând viteza maximă de 864 kilometri/ oră, înainte de a-şi deschide paraşuta.

Felix Baumgartner a devenit în 2003 primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon.

Unul dintre principalele obiective ale proiectului "Stratos" constă în colectarea de date ştiinţifice care ar putea să amelioreze siguranţa călătoriilor spaţiale permiţând, în cazuri de urgenţă, salturile cu paraşuta de la mare altitudine.

Înainte de acest proiect, Felix Baumgartner a devenit cunoscut graţie unor salturi pe care le-a efectuat de pe World Financial Center T101 din Taipei (Taiwan) şi de pe statuia lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro (Brazilia).

Sportivul este sprijinit tehnic şi financiar pentru acest salt supersonic de grupul austriac de băuturi energizante Red Bull şi de patronul acestuia, multimilionarul austriac Dietrich Mateschitz.

Cel din urmă este şi proprietarul echipei de Formula 1 Red Bull-Renault, la care concurează actualul campion mondial, germanul Sebastian Vettel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici