Filmele 3D pot cauza migrene anumitor spectatori

Filmele 3D, care se bucură de popularitate în ultima vreme şi care au inspirat apariţia pe piaţă a sistemelor TV în 3D, pot cauza migrene puternice anumitor spectatori, potrivit unui studiu prezentat cu ocazia recentului International Consumer Electronics Show din Las Vegas.

60 afișări
Imaginea articolului Filmele 3D pot cauza migrene anumitor spectatori

Filmele 3D pot cauza migrene anumitor spectatori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi noua tehnologie 3D reprezintă pentru multe persoane o experienţă vizuală mai mult decât confortabilă, pentru anumite persoane care suferă de afecţiuni oculare, o sesiune prelungită de vizionare a unor filme în acest format s-ar putea solda cu dureri de cap puternice.

"Există multe persoane care suferă de probleme oculare minore, precum dezechilibre musculare oculare minore, pe care, în circumstanţe obişnuite, creierul le atenuează într-un mod natural", a explicat profesorul Michael Rosenberg, medic oftalmolog la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, coordonatorul acestui studiu.

Atunci când vizionează filme în format 3D, aceste persoane se confruntă cu o experienţă senzorială complet diferită. "Acest lucru se soldează cu un efort mintal mai mare, favorizând declanşarea migrenelor", a explicat Michael Rosenberg.

În cazul vederii normale, fiecare ochi percepe imaginile sub un unghi lejer diferit. "Atunci când aceste informaţii sunt procesate în creier, se creează percepţia de adâncime", a explicat Deborah Friedman, profesor de oftalmologie şi neurologie la Universitatea Rochester din New York.

"Imaginile pe care oamenii le văd în filmele în trei dimensiuni nu sunt calibrate exact în acelaşi fel în care sunt sincronizaţi ochii şi creierele lor. Dacă ochii au anumite probleme în a le percepe încă de la început, atunci creierul va depune un efort mai mare pentru a le ajusta. Acest dezechilibru optic de care suferă anumite persoane se poate solda cu dureri puternice de cap", a explicat Deborah Friedman.

John Hagan, medic oftalmolog la spitalul din Kansas City din statul american Missouri, şi colegii săi din cadrul American Academy of Ophthalmology susţin că persoanele care nu posedă o percepţie normală a adâncimii nu pot viziona deloc imaginile în format 3D.

În opinia lor, oamenii suferind de dezechilibre musculare oculare, ai căror ochi nu focalizează acelaşi obiect în acelaşi timp, au probleme serioase în procesarea corectă a imaginilor tridimensionale.

Experţii consideră că nu există studii care să demonstreze faptul că migrenele apar în mod frecvent după vizionarea unui film 3D, însă Rick Heineman, purtătorul de cuvânt al companiei RealD, furnizoare de tehnologie 3D pentru sălile de cinematograf, susţine că durerile de cap şi ameţelile au reprezentat principalul obstacol pentru care această tehnologie nu a reuşit să ia amploare până în prezent.

Compania RealD, care asigură echipamente 3D pentru 90% dintre cinematografele din Statele Unite şi care a încheiat contracte cu trusturile Sony Corp., Panasonic, JVC, Toshiba Corp. şi Direct TV, consideră că noua tehnologie pe care a pus-o la punct rezolvă multe dintre problemele cauzate de vechile sisteme 3D care cauzau un disconfort spectatorilor.

Rick Heineman a afirmat că vechea tehnologie 3D se baza pe folosirea a două proiectoare de film, unul care proiecta imagini pentru ochiul stâng al spectatorului, iar celălalt pentru ochiul drept. Ochelarii 3D le permit spectatorilor să vizioneze imagini diferite cu fiecare dintre ochi.

"Oamenii se plângeau adeseori de dureri de cap, însă aceste dureri apăreau deoarece cele două proiectoare nu erau bine sincronizate", a explicat Rick Heineman.

Compania RealD foloseşte însă un singur proiector digital, care comută imaginile de la ochiul stâng la cel drept, de 144 de ori pe secundă, rezolvând astfel o parte a problemelor cauzate de vechea tehnologie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici