Filmele mute ale lui Hitchcock vor fi restaurate şi digitalizate

Filmele mute ale lui Alfred Hitchcock, adevărate capodopere ale cinematografiei, vor fi restaurate şi digitalizate de Institutul de Film Britanic, care a iniţiat acest amplu proiect, de circa 1,2 milioane de euro, ce va fi finanţat prin donaţii din lumea întreagă.

24 afișări
Imaginea articolului Filmele mute ale lui Hitchcock vor fi restaurate şi digitalizate

Filmele mute ale lui Hitchcock vor fi restaurate şi digitalizate (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Bobinele fragile, înnegrite şi gata să se sfărâme, ce conţin primele filme ale maestrului suspansului, sunt manipulate cu cea mai mare grijă de echipa de tehnicieni responsabilă, la Berkhamsted, în nord-vestul Londrei.

Rezultatul final al acestui demers va surprinde spectatorii, potrivit celor de la Institutul de Film Britanic (BFI). "Am adus cele mai bune copii originale din lumea întreagă, le curăţăm, le retuşăm defectele pe cât posibil, pentru a obţine o versiune cât mai apropiată de original", a explicat un purtător de cuvânt al institutului. Tehnica folosită este "Rolls-Royce-ul în materie de restaurare de film", iar spectatorul va avea impresia că pelicula tocmai a fost filmată, completează acesta.

"Aceste versiuni vor fi proiectate în cinematografele din lumea întreagă şi vor fi lansate şi pe DVD. Îl aducem pe Hitchcock în era digitală", a adăugat reprezentantul BFI.

Considerat unul dintre cei mai mari regizori de film din toate timpurile, graţie capodoperelor sale precum "Ameţeala/ Vertigo" (1958), "Psycho" (1960) şi "Păsările" (1963), Hitchcock s-a remarcat încă din anii 1920 prin filmele mute realizate în Anglia sa natală. Aceste lungmetraje alb/negru, pline de suspans şi mister, aveau deja toate ingredientele viitoarelor sale filme clasice hollywoodiene.

Nouă filme sunt în prezent în curs de restaurare la Berkhamsted, unde o fostă fermă adăposteşte arhivele BFI. În clădirea cu bolte înalte de 12 metri, sunt depozitate circa 200.000 de bobine, ţinute la o temperatură de 5 grade Celsius.

Proiectul de restaurare costă estimativ un milion de lire sterline (1,2 milioane de euro) şi este finanţat prin donaţii venite din toată lumea.

Institutul de film a lansat un apel pentru a găsi "The Mountain Eagle" (1927), al zecelea lungmetraj mut al lui Hitchcock şi singurul care lipseşte.

În ceea ce priveşte finalizarea acestui proiect care le va aduce fanilor lui Hitchcock versiunile digitale ale filmelor sale mute, aceasta este sub semnul suspansului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici