Filmul "Milk", de Gus Van Sant, interzis minorilor de către CNC

Pelicula "Milk", de Gus Van Sant, care joi a obţinut opt nominalizări la premiile Oscar, este interzisă minorilor, potrivit deciziei Comisiei de Clasificare a filmelor din cadrul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

821 afișări
Imaginea articolului Filmul "Milk", de Gus Van Sant, interzis minorilor de către CNC

Filmul "Milk", de Gus Van Sant, interzis minorilor de către CNC

Potrivit Registrului Cinematografiei, filmele care sunt interzise minorilor sunt clasificate de obicei în genul "horror", "erotic" sau "thriller" şi trebuie să conţină scene de violenţă fizică şi psihică repetată sau scene de prezentare a actului sexual, scene de viol, limbaj vulgar, gesturi obscene, scene cu imagini de spânzurare, scene care încurajează plăcerile sadice ori consumul de droguri etc.

Comisia de clasificare a filmelor din cadrul CNC, formată din Andreea Tănase, Cristina Corciovescu, Tudorel Butoi, Oana Stroe şi Vladimir Marin a dat avizul de "Interzis sub 18 ani" în urmă cu câteva zile, deoarece filmul "Milk" urmează să intre în cinematografele româneşti pe 30 ianuarie.

Preşedinta comisiei, Andreea Tănase, a declarat că ea a avut o altă opţiune în ceea ce priveşte clasificarea filmului "Milk", însă avizele comisiei funcţionează pe bază de vot democratic.

Filmul "Milk", cea mai recentă realizare a regizorului premiat cu Palme d'Or Gus Van Sant, va avea premiera în cinematografele din România pe 30 ianuarie.

Filmul "Milk" introduce un personaj atipic pentru cinematografia recentă. Harvey Milk (Sean Penn) este primul politician gay ales într-un consiliu orăşenesc american, în 1977, după o campanie care destabilizează prejudecăţile şi ordinea din San Francisco. Activist al drepturilor homosexualilor, pacifist, politician, luptător, erou, prieten şi iubit, Milk schimbă istoria şi, ca orice personaj important, atrage după sine contra-reacţii.

Filmul regizorului Gus Van Sant urmăreşte ultimii opt ani din viaţa lui Harvey Milk. Suntem în 1977. Milk se află la New York când împlineşte 40 de ani. Este punctul în care caută să-şi schimbe traseul profesional. Pentru asta, pleacă împreună cu iubitul său, Scott Smith (James Franco), la San Francisco, unde găsesc o afacere viabilă - Castro Camera. Firma e situată într-un cartier al clasei muncitoare, care, în scurt timp, va deveni locul ideal pentru întâlnirile comunităţii gay din întreaga Americă. În acest climat, Milk se "trezeşte" în postura de a fi unul dintre liderii comunităţii care apără valorile homosexualilor, dreptul la libera exprimare şi pledează pentru schimbare. Caută drepturi şi oportunităţi egale pentru toţi, iar faptul că iubeşte San Francisco-ul îi atrage lângă el deopotrivă pe heterosexuali şi pe homosexuali, în nişte vremuri în care violenţa şi abuzurile împotriva orientărilor sexuale se înteţesc.

Cu ajutorul iubitului său, al prietenilor şi al unor voluntari, Milk reuşeşte să intre într-o cursă electorală şi să înţeleagă ce presupune să ai putere directă de decizie. În scurt timp, devine unul dintre cei mai cunoscuţi bărbaţi din oraş, însă pasiunea constantă pentru politică îi distruge relaţia cu Scott. Îşi găseşte un nou iubit, Jack Lira (Diego Luna)l şi intră în cursa pentru alegerile în consiliul orăşenesc.

Odată ce ajunge să fie primul politician gay ales în acest consiliu, situaţia lui Milk se complică. Dan White (Josh Brolin), un supraveghetor nou ales, intră în conflict cu Milk şi viziunile acestuia şi unelteşte înlăturarea lui de la putere. Povestea se încheie cu uciderea lui Harvey Milk, în 1978, din motive necunoscute, dar bănuite a veni din zona politică.

Gus Van Sant este unul dintre cei mai importanţi regizori ai cinematografiei actuale. În 1970, regizorul a luat o decizie esenţială pentru cariera sa: a hotărât să abandoneze pictura în favoarea filmului. A funcţionat experimental şi contra-curentului până în 1997, când, odată cu "Good Will Hunting", şi-a făcut intrarea pe piaţa "mainstream". Van Sant a mai regizat, printre altele, "Last Days" (2005), "Elefant" (2003), "Gerry" (2002), "În căutarea lui Forrester" (2000) şi "Psycho" (1998).

Sean Penn a mai jucat în "Toţi oamenii Regelui" (2006), "Traducătoarea" (2005), "Asasinarea lui Richard Nixon" (2004), "Misterele Fluviului" (2003), "21 de Grame" (2003), "Numai dragostea" (2003), "Paul Shore este mort" (2003), "Eu sunt Sam" (2001).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici