FOTO Vase gigantice „misterioase" au fost descoperite în India

  • Cercetătorii au descoperit în India vase gigantice "misterioase", care ar fi putut fi folosite pentru practicile antice de înmormântare a oamenilor.
  • Vase de piatră similare au fost găsite anterior în Laos şi Indonezia.
4325 afișări
Imaginea articolului FOTO Vase gigantice „misterioase" au fost descoperite în India

Sursa foto: Twitter

Cele 65 de vase din gresie au fost găsite împrăştiate în patru situri din statul Assam, situat în nord-estul ţării. Acestea variază în formă şi dimensiune. Unele dintre borcane sunt înalte şi cilindrice, în timp ce altele sunt parţial sau complet îngropate în pământ, potrivit BBC.

Detaliile descoperirii, la care au participat cercetători de la trei universităţi din India şi Australia, au fost publicate în această săptămână în revista Journal of Asian Archaeology. Cercetarea a fost condusă de Tilok Thakuria de la North-Eastern Hill University şi Uttam Bathari de la Gauhati University.
 
Încă nu ştim cine a făcut borcanele gigantice sau unde au trăit. Totul este un mic mister", a declarat Nicholas Skopal, cercetător la Australian National University, care a făcut parte din echipa de cercetare.
 
Deşi încă nu este clar la ce erau folosite borcanele gigantice, cercetătorii cred că acestea erau "probabil asociate cu practicile mortuare".
 
Există poveşti de la poporul Naga (un grup etnic din nord-estul Indiei) despre găsirea borcanelor Assam pline cu rămăşiţe incinerate, mărgele şi alte artefacte materiale", a declarat Skopal.
 
Dr. Thakuria a declarat pentru BBC că "în prezent borcanele sunt goale", iar cândva era posibil ca acestea să fi fost acoperite cu capace.
 
Următorul pas în acest proiect este de a excava şi de a documenta pe larg caracteristicile acestor borcane", a spus Dr. Thakuria.
 
Situri similare au fost descoperite în trecut în Assam şi în statul vecin Meghalaya, au declarat cercetătorii.
 
Aproximativ 10 situri care conţineau peste 700 de borcane au fost descoperite în Assam până în prezent, a declarat Dr. Thakuria. Aceştia cred că aceste borcane datează dinainte de anul 400 î.Hr.
 
Cercetătorii au spus că au cercetat o zonă foarte limitată din Assam şi că "este posibil să existe mult mai multe [astfel de situri] acolo. Doar că nu ştim încă unde se află".
 
„Cu cât ne ia mai mult timp să le găsim, cu atât mai mari sunt şansele ca acestea să fie distruse, deoarece în aceste zone se plantează mai multe culturi şi se taie pădurile", a spus dl Skopal.
 
Se crede că borcanele din Laos, care au fost descoperite în 2016, au fost plasate în provincia Xieng Khouang cu cel puţin 2.000 de ani în urmă.
 
Cercetătorii descoperiseră atunci trei tipuri diferite de înmormântări: oase plasate în gropi cu un bloc mare de calcar deasupra, oase îngropate în vase de ceramică şi un singur corp într-un mormânt.
 
Dimensiunea şi structura vaselor găsite în Assam şi Laos sunt foarte asemănătoare. Există totuşi unele variaţii în ceea ce priveşte forma şi dimensiunea. Cele din Assam sunt mai bulboase, în timp ce cele din Laos sunt mai cilindrice", a declarat dl Skopal.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici