Franţa şi Polonia vor cere împreună Statelor Unite eliberarea lui Roman Polanski

Polonia şi Franţa vor cere împreună administraţiei de la Washington eliberarea cineastului Roman Polanski, arestat în Elveţia în baza unui mandat de arestare american, a anunţat, duminică, şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, citat de agenţia PAP.

36 afișări
Imaginea articolului Franţa şi Polonia vor cere împreună Statelor Unite eliberarea lui Roman Polanski

Radoslaw Sikorski (s) şi Bernard Kouchner (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sikorski a declarat că se va adresa, împrună cu omologul său francez, Bernard Kouchner, secretarului american de Stat Hilary Clinton "pentru ca partea americană să ceară Elveţiei eliberarea lui Roman Polanski, care a fost reţinut în aşteptarea extrădării, şi pentru ca şefa diplomaţiei americane să ia în calcul posibilitatea recurgerii graţierii cineastului de către preşedintele Barack Obama".

Şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, a transmis autorităţilor elveţiene, după arestarea lui Polanski, că Parisul doreşte ca "această afacere să îşi găsească cât mai rapid o soluţionare favorabilă", potrivit unui comunicat al Ministerului francez de Externe. "Kouchner a discutat cu Micheline Calmy-Rey, consilier federal însărcinat cu Afacerile Externe", se arată în comunicat.

"I-a comunicat dorinţa autorităţilor franceze ca drepturile lui Roman Polanski să fie respectate şi ca această afacere să fie soluţionată favorabil", menţionează documentul.

Ministerul a precizat că avocaţii cineastului, care a obţinut cetăţenia franceză în 1976, "au contactat autorităţile franceze după arestarea regizorului".

"Ambasadorul nostru din Elveţia şi consulul nostru general de la Zurich au contactat imediat autorităţile elveţiene pentru a exercita cât mai rapid dreptul de vizită consulată", adaugă comunicatul.

Cineastul franco-polonez Roman Polanski a fost arestat sâmbătă, la sosirea sa în Elveţia, unde se pregătea să participe la Festivalul Internaţional de Film de la Zurich.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici