Fraţii Dardenne: Vrem să facem filme vii, care să nu fie îngheţate în principii

Fraţii Luc şi Jean- Pierre Dardenne - al căror film "Băiatul cu bicicleta" va avea, vineri, premiera în cinematografele româneşti -, au declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că îşi doresc ca întotdeauna să creeze filme pline de viaţă, nu producţii îngheţate în principii.

143 afișări
Imaginea articolului Fraţii Dardenne: Vrem să facem filme vii, care să nu fie îngheţate în principii

Fraţii Dardenne: Vrem să facem filme vii, care să nu fie îngheţate în principii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi cineaşti belgieni au făcut o vizită în România, la începutul săptămânii, cu ocazia lansării celui mai recent film al lor, "Le gamin au velo/ Băiatul cu bicicleta".

Rugaţi de MEDIAFAX să comenteze expresia care i-a definit de multe ori pe cei doi fraţi cineaşti - "aceeaşi persoană cu patru ochi" -, Luc Dardenne a spus că "este o formulă care nu trebuie să funcţioneze împotriva lor".

"Când avem neînţelegeri, discutăm şi, oarecum, devenim un singur creier. Dacă am face fiecare un film singuri, am face acelaşi lucru", spune acesta. "Suntem două fiinţe diferite, care aduce fiecare altceva", a adăugat Luc Dardenne, iar fratele său, Jean- Pierre, l-a aprobat zâmbind.

Totodată, cei doi fraţi au declarat pentru MEDIAFAX că printre cineaştii la care se întorc mereu se numără Kenji Mizoguchi, Krzisztof Kieslowski, Roberto Rossellini, Akira Kurosawa şi Robert Bresson.

"Când pregătim un film, vedem mai multe filme. Stăm, discutăm despre ele. Cel mai mult ne interesează cum prezintă un cineast lucrurile simple", a spus Luc Dardenne.

De asemenea, cei doi fraţi au subliniat faptul că nu îşi doresc să rămână înţepeniţi în scenariu. "Scenariul este foarte important, dar este o etapă. Este o stare a filmului. Filmarea este o altă stare. Sunt lucruri care se pot schimba în timpul repetiţiilor. Repetăm înainte de filmare şi în timpul filmărilor. Depinde, uneori vrem să facem altfel la filmări şi ne dăm seama că cel mai bine merge ca în scenariul original. Important este ca ceea ce facem să fie viu, să nu îngheţăm în principii", spune Luc Dardenne.

Jean-Pierre şi Luc Dardenne au făcut parte din juriul care, în 2006, la Festivalul de la Cannes, i-a acordat premiul Camera d'Or regizorului Corneliu Porumboiu, pentru filmul "A fost sau n-a fost?".

Fraţii Dardenne au declarat pentru MEDIAFAX că, pentru ei, filmul lui Porumboiu a fost o mostră de curaj, "curajul de a face un film cu un cadru fix de 18 minute, un curaj formidabil şi libertatea din film". Jean-Pierre Dardenne nu s-a putut abţine să nu glumească: "I-am dat premiul pentru că ne-a dat o valiză plină cu dolari".

Fraţii Dardenne sunt, de asemenea, coproducătorii celui mai nou film semnat de Cristian Mungiu, care are ca titlu provizoriu, potrivit presei de specialitate internaţionale, "Beyond The Hills". "Scenariul este foarte bun. Ne-a plăcut enorm", a spus Luc Dardenne despre noul film al lui Mungiu.

În ceea ce priveşte cel mai nou film al lor, "Le gamin au velo", fraţii Dardenne au spus, luni, într-o conferinţă de presă, că, pentru a-l găsi pe Thomas Doret, puştiul care joacă rolul principal în această dramă, au dat anunţuri în ziare şi la radio. "Am primit fotografii, dosare... 200 de aplicaţii", a spus Jean-Piere Dardenne. Acesta a adăugat că, deşi Thomas a dat probă în prima zi şi s-a dovedit a fi actorul perfect pentru rol, ei au continuat castingul. Repetiţiile de dinaintea filmului au durat o lună şi jumătate. "Avea forţă şi concentrare", a spus Jean-Pierre Dardenne, adăugând că, spre deosebire de mulţi actori, copilul chiar îşi ştia replicile.

Referitor la temele pe care le abordează mereu în filmele lor, Jean-Pierre Dardenne a spus: "Dacă am şti de unde ne vin obsesiile, nu am mai face filme. Lăsaţi-ne în acvariul nostru. Sunt destui peşti răi şi aici", a glumit regizorul.

Lungmetrajul "Le gamin au velo" este distribuit în România de Independenţa Film.

Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt printre cei mai cunoscuţi fraţi din cinematografia mondială. Pentru că au scris, regizat şi produs filme împreună încă de la debutul carierei lor cinematografice, fraţii se autocaracterizează ca fiind "o singură persoană cu patru ochi". Au început prin a realiza o serie impresionantă de documentare cu miză socială. Primul lungmetraj de ficţiune semnat de Jean-Pierre şi Luc Dardenne a avut premiera în cinematografe la sfârşitul anilor '80 ("Falsch", 1987).

De atunci, fraţii Dardenne au câştigat de două ori premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes, o dată în 1999, pentru "Rosetta", şi a doua oară în 2005, pentru lungmetrajul "L'Enfant", urmate de foarte multe distincţii la festivaluri internaţionale de renume. În 2002, tot la Cannes, pelicula "Le Fils" le-a adus premiul juriului ecumenic şi premiul pentru cel mai bun actor (Olivier Gourmet).

Lungmetrajul "Le Silence de Lorna" a primit, tot la Cannes, premiul pentru cel mai bun scenariu, în 2008. Aproape în fiecare an, fraţii Dardenne sunt invitaţi de onoare ai Festivalului de la Cannes, unde filmele lor sunt incluse cu regularitate în competiţia internaţională.

"Le Gamin au Vélo", al optulea lungmetraj de ficţiune realizat de fraţii Dardenne, a avut premiera oficială la ediţia din 2011 a Festivalului de la Cannes, în competiţia internaţională şi a primit marele premiu al juriului.

Scris, regizat şi produs de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, "Le Gamin au Vélo" îi are în rolurile principale pe Cécile de France, Thomas Doret şi Jeremie Renier şi spune povestea emoţionantă a unui copil de 12 ani ce încearcă cu disperare să îşi redescopere tatăl care îl abandonase într-un cămin de orfani.

Lungmetrajul a câştigat, de asemenea, premiul pentru cel mai bun scenariu la ediţia din acelaşi an a premiilor Academiei de Film Europene, iar Thomas Doret a primit de curând premiul Les Magritte du cinéma pentru cea mai bună speranţă masculină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici