O colecţie rară de monede la licitaţie, după ce a zăcut inactivă 100 de ani

  • O adevărată comoară numismatică, ascunsă timp de un secol, va fi scoasă la licitaţie.
  • Este vorba despre o colecţie preţioasă de aproximativ 20.000 de monede rare, estimată la 72,5 milioane de dolari.
Urmărește
3406 afișări
Imaginea articolului O colecţie rară de monede la licitaţie, după ce a zăcut inactivă 100 de ani

Sursa foto: X

După moartea sa, în 1923, un numismat danez a lăsat în urmă o colecţie preţioasă de monede, a cărei valoare este estimată la aproximativ 72,5 milioane de dolari.

Aceasta zăcuse inactivă timp de 100 de ani. Colecţia de monede rare va fi vândută la licitaţie în această toamnă. Doar şapte din cele aproximativ 20.000 de monede din colecţie au devenit proprietatea Muzeului Naţional al Danemarcei.

„Standardul este extraordinar. Colecţia a devenit mitică. Este ca şi cum prinţesa ar fi dormit timp de 100 de ani sau aproape. De aceea, ocupă un loc special printre colecţionari", a declarat pentru AFP Helle Hornaes, şefa colecţiei de monede şi medalii de la Muzeul Naţional al Danemarcei.

În 1922, Lars Emil Bruun, un antreprenor danez specializat în produse lactate şi numismat din copilărie, a cumpărat o colecţie de monede de la familia Bille-Brahe, colecţionari aristocraţi, şi s-a angajat să respecte dreptul de preemţiune al Muzeului Naţional. El a murit în anul următor, dar nu fără a adăuga o condiţie privind utilizarea viitoare a proprietăţii.

„Se zvoneşte că Bruun, după ce a văzut devastările din Primul Război Mondial, era foarte îngrijorat că s-ar putea întâmpla ceva cu colecţia. Aşa că a întocmit un testament în care a stipulat că va fi păstrată ca rezervă pentru colecţia naţională timp de 100 de ani după moartea sa", a declarat Helle Hornaes.

Cu excepţia celor şapte monede achiziţionate de muzeul naţional, datând de la sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea, colecţia va fi vândută la licitaţie începând din toamnă de casa de licitaţii Stack's Bowers, care o consideră „cea mai valoroasă colecţie de monede pusă vreodată pe piaţă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici