Fumătorii prezintă mai multe riscuri de a dezvolta o formă de demenţă

Persoanele care fumează prezintă mai multe riscuri de a dezvolta maladia Alzheimer şi alte forme de demenţă, spre deosebire de persoanele care au renunţat la acest viciu sau nu au fumat niciodată, potrivit unui studiu olandez publicat în revista Neurology, transmite AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Fumătorii prezintă mai multe riscuri de a dezvolta o formă de demenţă

Fumătorii prezintă mai multe riscuri de a dezvolta o formă de demenţă

Fumătorii cu vârsta de peste 55 de ani prezintă cu 50% mai multe riscuri de a dezvolta o formă de demenţă faţă de persoanele care nu fumează, potrivit studiului coordonat de cercetătorul Monique Breteler de la Centrul medical Erasmus din Rotterdam, Olanda.

Breteler şi colegii săi au monitorizat aproape 7.000 de persoane, cu vârsta de peste 55 de ani, timp de şapte ani.

Pe parcursul studiului, 706 dintre participanţii la studiu au dezvoltat o formă de demenţă.

Există o genă binecunoscută, APOE4 - apolipoproteina E4 -, care contribuie la creşterea riscurilor de demenţă. Fumatul nu influenţează în niciun fel riscul de a dezvolta Alzheimer în cazul persoanele care sunt purtătoare ale acestei gene. În schimb, riscurile de a dezvolta această maladie cresc cu 70% în cazul persoanelor fumătoare care nu sunt purtătoare ale acestei gene.

Riscul creşte pentru că fumatul poate favoriza producerea unor mici accidente cerebrale care afectează zone din creier, provocând astfel apariţia demenţei.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici