Fumatul în timpul sarcinii afectează fertilitatea copiilor de sex masculin

Femeile care fumează în timpul sarcinii contribuie la scăderea fertilităţii copiilor de sex masculin, pentru că acest viciu afectează o genă cheie din testicule care contribuie la formarea spermei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii britanici, informează BBC.

16 afișări
Imaginea articolului Fumatul în timpul sarcinii afectează fertilitatea copiilor de sex masculin

Fumatul în timpul sarcinii afectează fertilitatea copiilor de sex masculin

Cercetătorii de la Universitatea din Aberdeen spun că fumatul afectează negativ şi dezvoltarea testiculelor.

Cercetătorii ştiu de mai multă vreme că fumatul afectează fertilitatea viitorului copil dar, până recent, nu s-a ştiut ce mecanism stă în spatele acestui fenomen.

Fumatul provoacă scăderea nivelului unei gene numite DHH, care joacă un rol cheie în dezvoltarea testiculelor şi a cantităţii de spermă. Cercetătorii spun că testiculele mici sunt asociate cu un nivel scăzut de spermă, potrivit studiului publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Cercetătorii au examinat 22 de fetuşi umani, cu vârste cuprinse între 11 şi 19 săptămâni, analizând nivelurile a 30 de gene cu rol cheie în dezvoltarea testiculelor. Singura genă cheie care a manifestat schimbări semnificative a fost DHH. În cazul femeilor care au fumat zilnic peste 10 ţigări în timpul sarcinii, fetuşii prezentau un nivel al DHH cu 50% mai scăzut decât la cei ai mamelor nefumătoare.

Profesorul Paul Fowler, coordonatorul studiului, a declarat: "Studiul nostru este unul preliminar şi trebuie să mai analizăm această asociere".

Profesorul Allan Pacey, expert la Universitatea din Sheffield şi secretar al British Fertility Society, a declarat: "Fertilitatea masculină este decisă de ceea ce se întâmplă în uterul mamei. Studii anterioare au demonstrat că şi pesticidele din apa potabilă şi carnea de vită pot avea impact asupra fertilităţii".

Cercetătorii spun că acest studiu este o dovadă în plus care vine în sprijinul recomandării de a renunţa la fumat pe timpul sarcinii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici