Gérard Depardieu spune că rămâne cetăţean francez, chiar dacă are paşaport rusesc

Gérard Depardieu rămâne cetăţean francez, chiar dacă a obţinut de curând un paşaport rusesc şi cetăţenia belgiană, a declarat celebrul actor, prezent la gala Balonul de Aur de la Zurich, în cadrul căreia fotbalistul Lionel Messi a câştigat pentru a patra oară acest trofeu prestigios

244 afișări
Imaginea articolului Gérard Depardieu spune că rămâne cetăţean francez, chiar dacă are paşaport rusesc

Gérard Depardieu spune că rămâne cetăţean francez, chiar dacă are paşaport rusesc (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Am un paşaport rusesc, dar sunt francez şi voi avea cu siguranţă dublă cetăţenie, graţie celei belgiene", a explicat actorul în vârstă de 64 de ani pentru postul de ştiri sportive L'Equipe 21, informează AFP.

Actorul a negat că ar fi acceptat noul paşaport rusesc ce i-a fost oferit de preşedintele Vladimir Putin "pentru a scăpa de fiscul francez". "Dacă aş fi vrut să scap de fisc, aş fi făcut-o de multă vreme. Unii au plecat din ţară acum 20 de ani", a spus Depardieu, precizând că el se consideră "un cetăţean al lumii".

După ce a fost primit ca un adevărat erou în Rusia, noua lui ţară adoptivă, Gérard Depardieu a fost aclamat luni seară de fanii săi, atunci când a sosit la gala de decernare a Balonului de Aur, organizată de FIFA în oraşul elveţian Zurich. Marţi, actorul este convocat la un tribunal din Paris pentru conducere în stare de ebrietate.

Fost portar al echipei de fotbal din Châteauroux în anii săi de tinereţe şi suporter înfocat al clubului din Auxerre, Depardieu a vizitat sediul FIFA la jumătatea lunii octombrie. Cu acea ocazie, starul francez, pasionat de fotbal, a fost invitat de Sepp Blatter, preşedintele acestui for fotbalistic european, să asiste la ceremonia de înmânare a trofeului Balonul de Aur, acordat celui mai bun fotbalist al anului 2012.

Starul cinema-ului francez a pozat şi a acordat autografe admiratorilor săi, care l-au întâmpinat scandând "Gérard, Gérard!", chiar dacă aceştia veniseră la Zurich pentru a vedea în direct alte vedete, cele ale stadioanelor.

Gérard Depardieu a asistat la această ceremonie din primul rând, aşezat lângă Sepp Blatter şi în apropiere de Michel Platini, fostul căpitan al naţionalei Franţei, în prezent preşedintele UEFA.

După ce Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a patra oară - un record -, Depardieu l-a felicitat pe jucătorul argentinian, dar i-a salutat şi pe ceilalţi doi finalişti, spaniolul Andrès Iniesta şi portughezul Cristiano Ronaldo, pentru care actorul declarase într-un interviu din luna octombrie că are o simpatie specială.

"Îmi place mult Cristiano Ronaldo. Mi se pare că este puţin rănit în orgoliul său de ceva vreme, pentru că nu a primit încă acest trofeu. A venit timpul, cred, să fie ajutat să îşi recapete încrederea. Eu i-aş acorda bucuros trofeul din acest an, pentru că el este puţin fragil, aşa cum pot fi uneori marii campioni", declara Depardieu.

Sosit la Zurich la bordul unui avion privat care a decolat din Rusia, Gérard Depardieu şi-a primit noul său paşaport rusesc în timpul unei întâlniri intens mediatizate cu preşedintele Vladimir Putin.

Cei doi au luat cina împreună sâmbătă seară, în reşedinţa prezidenţială rusă de la Soci, pe ţărmul Mării Negre, urmată de o recepţie grandioasă organizată în onoarea starului francez la Saransk, capitala Mordoviei, un oraş aflat la o distanţă de 640 de kilometri de Moscova. Autorităţile locale i-au propus postul de ministru al Culturii în această republică rusă, mai puţin cunoscută pentru obiectivele ei turistice decât pentru cele 20 de lagăre de prizonieri înfiinţate în timpul lui Stalin.

Marţi, actorul are programată "o întâlnire" cu justiţia franceză, după ce a fost surprins în timp ce îşi conducea scuterul în stare de ebritate, în noiembrie, la Paris.

Potrivit avocatului său, Eric de Caumont, prezenţa actorului nu este certă pentru această întrevedere la tribunal, o procedură denumită în dreptul francez "plaider coupable" ("să pledezi vinovat"), care reprezintă o formulă simplificată şi alternativă la proces. "Ori Gérard Depardieu se prezintă mâine şi procedura are loc ori el nu se prezintă şi va fi emisă o trimitere în faţa Tribunalului de Corecţie", reaminteşte Parchetul din Paris.

Conducerea sub influenţa alcoolului este pedepsită în Franţa cu o amendă de 4.500 de euro, o pedeapsă ce poate să ajungă până la doi ani de închisoare şi cu pierderea a şase puncte din 12 de pe permisul de conducere.

Gérard Depardieu a decis să plece din Franţa în semn de protest faţă de creşterea impozitelor pentru cetăţenii bogaţi. Gérard Depardieu, un star al cinematografiei franceze, a anunţat că decizia Consiliului Constituţional (CC) francez de anulare a legii privind cota de impozitare de 75% impusă bogaţilor "nu schimbă cu nimic" hotărârea sa de a se muta în Belgia şi de a cere cetăţenia rusă.

Mutarea lui Gérard Depardieu la Néchin, un sat belgian din apropiere de frontiera franceză unde locuiesc emigranţi bogaţi, a provocat polemici vehemente în Franţa.

Gérard Depardieu este unul dintre cei mai cunoscuţi actori francezi pe plan internaţional şi are la activ peste 100 de filme în care a jucat, inclusiv cele din seria "Asterix", însă în ultima vreme a ţinut prima pagină a ziarelor din motive care nu au legătură cu cariera artistică. În vara anului 2011, presa din lumea întreagă scria despre faptul că actorul francez, suferind de incontinenţă urinară, a încercat să urineze, discret, într-o sticlă, deoarece însoţitoarea de bord i-a interzis accesul la toaletă, pentru că avionul - care circula pe ruta Paris-Dublin - se pregătea să decoleze.

Gérard Depardieu a câştigat numeroase premii de-a lungul prestigioasei lui cariere în cinematografie, inclusiv o nominalizare la Oscar, pentru memorabilul rol din "Cyrano de Bergerac", şi un premiu Globul de Aur, pentru rolul său din filmul "Cartea verde".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici