GALERIE FOTO Îngheţată din lapte de cânepă, lichior din dovleac şi pâine cu cafea verde, create de studenţii USAMV Cluj-Napoca

Aproape 70 de studenţi ai USAMV Cluj-Napoca au expus, miercuri, în cadrul „Festivalului Alimentului”, produse alimentare realizate în cadrul proiectelor de licenţă, printre care îngheţată din lapte de cânepă, lichior din dovleac, pâine cu cafea verde sau dulceaţă din coajă de pepene.

902 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Îngheţată din lapte de cânepă, lichior din dovleac şi pâine cu cafea verde, create de studenţii USAMV Cluj-Napoca

Îngheţată din lapte de cânepă, lichior din dovleac şi pâine cu cafea verde, create de studenţii USAMV Cluj-Napoca

Laura Stan, reprezentant al USAMV, a declarat, miercuri, presei, că multe produse inovatoare prezentate au ca şi bază conceptul de sănătate al consumatorului, iar pornind de la acest aspect, studenţii au urmărit crearea unui produs sănătos.

“Un număr de 68 de studenţi din an terminal de la trei specializări ale Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) şi-au expus produsele realizate de ei la cea de-a şasea ediţie a <<Festivalului Alimentului>> în cadrul proiectelor de licenţă. Unele sunt produse inovatoare, altele sunt tradiţionale, au lucrat un an pentru perfecţionarea unor produse alimentare. Juriul va puncta originalitatea privind utilizarea ingredientelor sau procesul tehnologic. Multe produse inovatoare au ca şi bază conceptul de sănătate al consumatorului, iar pornind de la acest aspect, studenţii au urmărit crearea unui produs sănătos”, a spus Stan.

Denisa Pânzariu a prezentat la “Festivalul Alimentului” o îngheţată vegană cu lapte de cânepă şi infuzie de iasomie şi fructe denumită “Iveg”, despre care spune că un produs “sănătos”.

“M-am gândit la o îngheţată pentru că este vară, este o alternativă pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză sau care nu pot consuma lapte de origine animală. Am folosit lapte obţinut din seminţe decorticate de cânepă, care conţine proteină, apoi mango, banane, infuzie de iasomie, cu efect calmant, şi cred că după consumarea unui astfel de produs oricine se va simţi mult mai bine. Reglează colesterolul şi tensiunea arterială, poate fi consumată şi de copii. Are un gust deosebit şi cred că este o alternativă la îngheţata de pe piaţă”, a spus Pânzariu.

Potrivit acesteia, trei globuri cu îngheţată vegană ar costa între 7 şi 12 lei, în funcţie de gramaj.

Loredana Cumpănă a valorificat coaja de pepene verde, care se aruncă de obicei, şi a făcut o dulceaţă fortifiată cu suc de cătină şi coacăze negre, pentru a aduce un aport de vitamine şi antioxidanţi.

“Are un gust dulce, se poate pune pe pâine, pe biscuiţi, dar şi pe anumite salate. Am mers pe o variantă de dulceaţă care să se poată folosi, să se poată găsi în magazine şi cred că s-ar găsi un producător interesat. Astfel, dintr-un pepene verde nu s-ar mai arunca decât sâmburii, dar poate facem ceva şi cu ei”, a spus aceasta.

Colega ei, Claudia Mureşan, a prezentat tot un produs care valorifică un reziduu alimentar, şi anume coaja de portocală, şi a creat o dulceaţă în care a mai adăugat piper roşu şi ulei de cătină.

“Poate fi încorporată în produse de patiserie sau cofetărie”, a precizat studenta.

Ana Runcanu a expus pâine cu cafea verde, despre care spune că este “un produs deosebit”.

“Cafeaua verde introdusă în făina integrală aduce proprietăţi antioxidante, este măcinată şi amestecată cu făină şi turmeric”, a spus Runcanu.

Ana Maria Ilaş a pregătit un produs inovativ, în ton cu tendinţele pieţei, cidrul de mere cu suc de sfeclă roşie “Ruby”, care poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare şi are 5% alcool, iar Paul Călugăr s-a prezentat cu un lichior de dovleac, obţinut din piure de dovleac, zahăr, alcool rafinat, extract de vanilie pentru aromatizare, care are 20% alcool.

“Dovleacul este o materie primă relativ ieftină, poate fi folosit la scară industrială. S-ar putea să vedem acest lichior servit în baruri, dar şi folosit în cocktail-uri”, a menţionat studentul.

Colega sa, Andreea Turcu a expus ruladă carne de pui cu caise, care are o aromă şi un gust deosebit.

“Caisele influenţează carnea de pui, îi scad umiditatea şi grăsimea, m-am gândit să valorific caisele deshidratate, acestea sunt bogate în vitamine, minerale, sunt sănătoase. Nu mai este ceva similar pe piaţă şi sper să fie vreun producător interesat”, a precizat Turcu.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici