Gaura din stratul de ozon s-a micşorat cu 30% faţă de 2006

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a redus cu 30% faţă de anul trecut, potrivit unui raport al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), informează AFP.

3 afișări
Imaginea articolului Gaura din stratul de ozon s-a micşorat cu 30% faţă de 2006

Gaura din stratul de ozon s-a micşorat cu 30% faţă de 2006

Măsurătorile realizate de satelitul Envisat au arătat că anul acesta s-a înregistrat o pierdere de 27,7 milioane de tone de ozon, faţă de recordul înregistrat în 2006, de 40 de milioane, a precizat ESA.

Gaura formată în stratul de ozon de deasupra Antarcticii pe parcursul ultimului an acoperă 24,7 milioane de kilometri pătraţi - echivalentul Americii de Nord. Anul trecut, gaura a atins un nivel record, 29,5 milioane de kilometri pătraţi, potrivit ESA.

"Deşi gaura este mai mică decât de obicei, nu putem spune că stratul de ozon s-a refăcut", a indicat un specialist de la Institutul meteorologic regal olandez, Ronald van der A.

Potrivit cercetătorilor, gaura din stratul de ozon s-a micşorat datorită variaţiilor naturale de temperatură şi a dinamicii atmosferice şi nu reflectă neapărat o tendinţă pe termen lung.

Gaura, favorizată în general de frigul din stratosferă din timpul iernii australe, apare, în general, la începutul lunii august şi începe să se micşoreze între jumătatea lunii noiembrie şi jumătatea lunii decembrie.

Ozonul, o moleculă rezultată din oxigen, permite filtrarea razelor ultraviolete ale Soarelui, periculoase pentru vegetaţie şi care pot provoca maladii grave, precum cancerul de piele.

Stratul de ozon este afectat din cauza producţiei şi utilizării de substanţe chimice, în special cele pe bază de clor şi clorofluorocarbonaţi (CFC, gaz de aerosoli şi refrigeranţi).

Pentru a-l proteja, au fost impuse restricţii de utilizare a substanţelor CFC în urma Tratatului de la Montreal, pe 16 septembrie 1987.

În ciuda acestor restricţii, cantitatea de substanţe poluante stocate în atmosferă este extrem de mare, astfel încât găuri precum cele de deasupra Antarcticii vor continua să apară în următorii 20 de ani, potrivit Organizaţiei Mondiale de Meteorologie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici