Germania returnează în Columbia două măşti sacre din lemn din secolul al XV-lea

În cadrul unei ceremonii de restituire care a avut loc săptămâna trecută la Berlin, autorităţile germane au returnat două măşti din lemn din secolul al XV-lea comunităţii indigene Kogi din Columbia.

338 afișări
Imaginea articolului Germania returnează în Columbia două măşti sacre din lemn din secolul al XV-lea

Sursa foto: Twitter

"Ştim că măştile sunt sacre pentru Kogi", a declarat Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, în cadrul ceremoniei, potrivit lui Geir Moulson de la Associated Press (AP). "Fie ca aceste măşti să aibă o călătorie bună înapoi acolo unde este nevoie de ele şi unde ele sunt şi astăzi o punte de legătură între oameni şi natură".
 
Măştile se aflau la Muzeul Etnologic din Berlin de mai bine de un secol. Konrad Theodor Preuss, un curator la precursoarea muzeului, le-a cumpărat în 1915, în timpul unei călătorii de cercetare în Columbia.
 
Cu toate acestea, măştile nu au fost niciodată destinate să fie vândute. Ele erau folosite în ritualurile din temple şi trebuiau să fie manipulate doar de preoţii Kogi, potrivit Deutsche Welle. Autoritatea muzeală din Berlin spune că Preuss nu cunoştea aceste reguli sau vârsta măştilor.
 
" Măştile Kalguakala sunt de o importanţă totală pentru noi, deoarece sunt sacre", a declarat Arregocés Conchacala Zalabata, un reprezentant al Kogi, pentru Philip Oltermann şi Luke Taylor de la The Guardian. "Ele nu sunt un artefact istoric, ci sunt vii. Cu măştile realizăm ceremonii pentru a ne conecta şi a lucra cu spiritul soarelui, al apelor, al munţilor şi al numeroaselor specii ale lumii."
 
Acum, însă, măştile prezintă potenţiale riscuri pentru sănătate: În perioada în care au stat la Berlin, ele au fost tratate cu pesticide toxice menite să prevină infestările de insecte, relatează The Guardian. Deşi au fost curăţate la începutul acestui an, experţii sunt sceptici că artefactele - pe care Kogi intenţionează să le folosească în continuare - ar putea fi purtate fără riscuri pentru sănătate, potrivit smithsonianmag.
 
"Nu cunosc nicio procedură ştiinţifică care să transforme un obiect contaminat într-un obiect inofensiv", a declarat pentru The Guardian Stefan Simon, directorul laboratorului de cercetare Rathgen, care are legătură cu muzeele de stat din Berlin. "Există încă o mare naivitate în rândul muzeelor şi al politicienilor cu privire la ceea ce ştiinţa şi tehnologia sunt capabile să facă în această privinţă."
 
Când artefactele se vor întoarce acasă, membrii comunităţii Kogi, care locuiesc în munţii Sierra Nevada de Santa Marta, în partea de nord a ţării, vor decide ce se va întâmpla cu ele. "Dacă vor ajunge într-un muzeu, într-un templu sau dacă vor fi folosite în ritualuri, asta depinde de Kogi", a declarat pentru The Guardian Rudolf Parzinger, preşedintele Fundaţiei pentru Patrimoniu Cultural Prusac.
 
Decizia Germaniei de a renunţa la măşti vine pe fondul unui impuls mai larg la nivel mondial de a returna artefactele furate în ţările de origine. Potrivit AP, ceremonia de săptămâna trecută a fost produsul mai multor ani de comunicare între autoritatea muzeală din Berlin şi Columbia, care a cerut oficial returnarea artefactelor anul trecut.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici