"Gomorra" deschide Festivalul Filmului European de la Bucureşti

Festivalul Filmului European se deschide pe 7 mai, cu premiera românească a filmului "Gomorra", de Matteo Garrone, la Cinema Pro din Bucureşti, informează Institutul Cultural Român (ICR).

30 afișări
Imaginea articolului "Gomorra" deschide Festivalul Filmului European de la Bucureşti

"Gomorra" deschide Festivalul Filmului European de la Bucureşti

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Filmului European, organizat de ICR, va avea loc în perioada 7 - 31 mai în Bucureşti, Braşov, Timişoara şi Iaşi.

Deschiderea festivalului va avea loc la Cinema Pro din Bucureşti, pe 7 mai, de la ora 19.30, cu proiecţia filmului "Gomorra" (2008), în regia lui Matteo Garrone, după romanul omonim al lui Roberto Saviano. Autorul se află în prezent sub protecţia poliţiei, în urma ameninţărilor primite de la capii lumii interlope din Italia, după publicarea cărţii.

Cartea, tradusă în peste 40 de limbi, a avut un succes neaşteptat de mare, fiind vândută în peste 1,2 milioane de exemplare în Italia, după publicarea ei, în 2006.

Lungmetrajul "Gomorra" a obţinut Premiul Juriului la ediţia din 2008 a Festivalului de la Cannes, a fost marele câştigător al Premiilor Academiei Europene de Film, la categoriile "cel mai bun film european" şi "cel mai bun regizor european", şi a fost propunerea Italiei la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

În cadrul Festivalului Filmului European va avea loc şi premiera oficială a filmului "Cea mai fericită fată din lume" (2009), debutul în lungmetraj al regizorului Radu Jude. Proiecţia este programată pe 8 mai, de la ora 19.30, la Cinema Pro.

Alte prezenţe româneşti în festival sunt reprezentate de peliculele "Călătoria lui Gruber", de Radu Gabrea, şi "Elevator", în regia lui George Dorobanţu.

Selecţia din acest an a Festivalului Filmului European cuprinde atât filme de ficţiune, cât şi documentare.

O noutate absolută este prezenţa Federaţiei Ruse în festival, cu:

două documentare - "Ultima haltă", de Galina Evtushenko şi Lev Grishin, şi "Eisenstein şi Meyerhold: un dublu portret în interiorul unei epoci", de Galina Evtushenko

un film artistic, "Clocotul", în regia Tatyanei Firsova.

Festivalul prezintă 37 de filme din 24 de ţări, printre care:

"Tăcerea Lornei" (Belgia/ Germania/ Franţa/ Italia/ Marea Britanie), de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, premiat pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes din 2008,

"Te iubesc de mult" (Franţa/ Germania), debutul în cinematografie al scriitorului Philippe Claudel,

"Karamazovii" (Cehia/ Polonia), în regia lui Petr Zelenka, care a câştigat premiul FIPRESCI şi o menţiune specială la Festivalul de la Karlovy Vary 2008,

"Primii ani din viaţa lui Erik Nietzsche: Partea I" (Danemarca/ Italia/ Suedia/ Austria/ Franţa), în regia lui Jacob Thuesen, după un scenariu de Lars von Trier, şi

documentarul "Plajele lui Agnès" (Franţa), de Agnès Varda, câştigătorul premiului César pentru cel mai bun documentar în 2009.

Marian Crişan, câştigătorul premiului Palme d'Or pentru scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes 2008, este ambasadorul onorific al festivalului din acest an.

Realizator al spotului de promovare a evenimentului, el consolidează astfel o tradiţie constituită de Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu şi Cristian Mungiu, cineaşti cu un bogat palmares internaţional.

La Bucureşti, festivalul se desfăşoară în perioada 7 - 17 mai. Filmele vor putea fi văzute la Cinema Studio şi la Muzeul Ţăranului Român, unde vor avea loc proiecţii în aer liber şi în interior.

Festivalul va continua la Braşov (15 - 17 mai, Centrul Cultural Reduta), Timişoara (21 - 24 mai, Cinema City) şi Iaşi (28 - 31 mai, Cinema City).

Citeşte şi:

Premiere cinematografice româneşti în 2009

Festivalul Filmului European aduce 37 de producţii în patru oraşe din România

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici