Hemingway, pe lista spionilor KGB din Statele Unite

Scriitorul american Ernst Hemingway a fost recrutat de KGB pentru a spiona Statele Unite, potrivit volumului "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America", editat de Universitatea Yale, pe baza informaţiilor oferite de Alexander Vassiliev, un fost ofiţer KGB, informează guardian.co.uk.

41 afișări
Imaginea articolului Hemingway, pe lista spionilor KGB din Statele Unite

Hemingway, pe lista spionilor KGB din Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Recrutat de KGB în 1941, celebrul scriitor american a primit numele de cod "Argo", potrivit unor însemnări din arhiva KGB ce datează din perioada lui Stalin.

Volumul "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America" a fost scris de John Haynes, Harvey Khler şi Alexander Vassiliev, un fost ofiţer KGB, care a descoperit aceste notiţe din arhivele KGB în anii 1990, când statul rus a autorizat consultarea documentelor serviciilor secrete de la Moscova.

În aceste documente, celebrul scriitor este considerat "un spion diletant", recrutat de KGB în 1941, în timpul unei vizite făcută de acesta în China. Potrivit însemnărilor ofiţerilor ruşi de securitate, scriitorul american "şi-a exprimat dorinţa să-i ajute" pe agenţii ruşi sub acoperire din Havana şi din Londra, din anii 1940. Cu toate acestea, el "nu a oferit KGB-ului nicio informaţie politică de valoare" şi "nu a putut fi verificat în practică", potrivit documentelor serviciilor ruse, iar contactul cu "Argo" a fost întrerupt la sfârşitul acelui deceniu.

Revelaţiile făcute în ultimii ani nu au fost întotdeauna plăcute pentru unii dintre scriitorii sau artiştii care şi-au câştigat reputaţia în Războiul Civil din Spania. Lista alcătuită de scriitorul George Orwell, care conţinea numele personalităţilor pe care el le denunţa ca fiind comunişti, pe care a alcătuit-o pentru propaganda Ministerului de Externe, în 1949, a pătat reputaţia acestui celebru scriitor britanic, atunci când a fost publicată, în urmă cu şase ani. Informaţiile culese din documentele din arhivele sovietice i-au permis lui Anthony Beevor să afirme că Andre Malraux a fost un "mitoman".

Hemingway s-a stabilit în 1939 în Cuba, la Finca Vigia, unde a scris romane precum "Bătrânul şi marea", "Sărbătoarea continuă" şi "Insule în derivă". Hemingway este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1954.

În iulie 1960, Hemingway s-a reîntors în Statele Unite unde, un an mai târziu, pe 3 iulie 1961, la vârsta de 61 de ani, s-a sinucis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici