Iahtul regal Nahlin, care a petrecut 62 de ani în România, a revenit în Marea Britanie - Mediafax

Iahtul regal Nahlin, care a petrecut 62 de ani în România, a revenit în Marea Britanie

Iahtul regal Nahlin, la bordul căruia fostul monarh britanic Edward al VIII-lea organiza petreceri scandaloase în anii '30, a fost recondiţionat şi a revenit în Marea Britanie, după ce a petrecut 62 de ani în România, informează dailymail.co.uk.

775 afişări
Imaginea articolului Iahtul regal Nahlin, care a petrecut 62 de ani în România, a revenit în Marea Britanie

Iahtul regal Nahlin, care a petrecut 62 de ani în România, a revenit în Marea Britanie (Imagine: www.dailymail.co.uk)

Iahtul Nahlin a intrat graţios, luni, în portul Dartmouth,atrăgând privirile a sute de oameni aflaţi pe chei şi eclipsândcelelalte ambarcaţiuni. Nava, concepută de Sir James Dyson pentruLady Annie Henrietta Yule şi lansată în 1930, a fost restaurată pecontinent şi a revenit în cea mai bună formă în Marea Britanie,după 70 de ani.

La lansarea sa, Nahlin reprezenta "ultimul răcnet" în materie delux şi era deţinut de cea mai bogată femeie din Marea Britanie lavremea aceea. Avea şase camere cu băi, un salon pentru doamne, osală de sport şi o bibliotecă.

Acest iaht a fost "picătura care a umplut paharul" întimpul crizei dinastice cauzate de aventura regelui Edward alVIII-lea cu americanca Wallis Simpson, care eracăsătorită. Cei doi au făcut pe acest iaht o croazieră în Europa deEst, în vara anului 1936, spre oroarea guvernului britanic. Întimpul călătoriei, ei au petrecut cu liderii mai multor ţări caresprijineau la vremea aceea nazismul şi, în general, s-au dat înspectacol. După câteva luni, Edward, proclamat rege în ianuarie1936, a abdicat.

În următorii ani, iahtul Nahlin a fost cumpărat şivândut în mai multe rânduri, până a ajuns în stadiul cel mai jos -acela de restaurant plutitor pe Dunăre. Deşi în prezenti-a fost redată strălucirea originară, umbra scandalului regal încare a fost implicat va persista asupra sa, notează cotidianulbritanic.

În 1937, nava a fost cumpărată de regele Carol al II-lea alRomâniei, pentru suma de 120.000 de lire sterline, şi a fostbotezată Luceafărul. Ancorată la Galaţi, nava găzduieşte, pe 18octombrie 1938, o întâlnire între regele Carol al II-lea, ministrulde Externe al Poloniei, colonelul Josef Beck, şi omologul săuromân, Nicolae Petrescu Comnen, discuţiile încadrându-se în crizapolitică postmuncheneză.

După abdicarea lui Carol, în 1940, vasul a fost preluat deMinisterul Culturii, devenind charter, muzeu plutitor şi, în celedin urmă, restaurant plutitor pe Dunăre, după ce a fostnaţionalizat, în 1948, i-au fost îndepărtate blazoanele regale şi afost rebotezat Răsăritul şi apoi Libertatea. Iahtul a fost folositastfel ca restaurant şi hotel, devenind o efigie a Galaţiului.

Iahtul, ajuns într-o stare avansată de degradare, a fost vândutde Societatea Comercială "Regal" S.A. Galaţi firmei britaniceEdmiston Comp., intrând astfel în litigiu cu Ministerul Culturii,întrucât vasul făcea parte din patrimoniul naţional. MinisterulCulturii a formulat o plângere, la data de 28 decembrie 1998, laInspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi, împotriva SocietăţiiComerciale "Regal", având ca obiect modul de organizare alicitaţiei, însă Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a dispusscoaterea de sub urmărire penală a persoanelor care au organizatlicitaţia.

Firma britanică a primit un aviz, de la Comisia Naţională aMuzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii, pentruexportul temporar al iahtului, necesar restaurării, la şantierulnaval Even Port Royal din Marea Britanie, unde a fost construitacesta şi unde se aflau planurile originale, plătind o asigurare de265.000 de dolari. Vasul a părăsit România pe 25 septembrie1999 şi nu s-a mai întors în ţară.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici