Imagini cu Ceauşescu alături de Nixon, descoperite într-un fost buncăr din Londra

Înregistrări video de arhivă din anii '60 şi '70 vor fi disponibile online după ce au fost recuperate dintr-un fost buncăr din Londra, printre acestea figurând şi imagini cu dictatorul român Nicoale Ceauşescu alături de fostul preşedinte american Richard Nixon, relatează Daily Mail în ediţia online.

310 afișări
Imaginea articolului Imagini cu Ceauşescu alături de Nixon, descoperite într-un fost buncăr din Londra

Imagini cu Ceauşescu alături de Nixon, descoperite într-un fost buncăr din Londra (Imagine: Fototeca online a comunismului românesc, 3/1970)

Arhiva a fost salvată dintr-un buncăr folosit drept Cartier General al preşedintelui american Dwight D. Eisenhower la Londra.

În arhivă apar imagini cu fostul preşedinte irakian Saddam Hussein în timpul unei vizite la o centrală nucleară din Franţa, dar şi un film din timpul războiului din Vietnam, cu protestele faţă de acest conflict, din 1972.

Într-un set de imagini, Margaret Thatcher - pe atunci ministru al Educaţiei - apare în timpul unei campanii pentru Europa, înconjurată de steaguri ale CEE (Comunitatea Economică Europeană).

În imagini apar mai mulţi lideri politici marcanţi, printre care fostul dictator cubanez, Fidel Castro şi liderul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei Yasser Arafat, colonelul Muammar Kadhafi imediat după preluarea puterii, precum şi preşedintele american Richard Nixon alături de dictatorul român Nicolae Ceauşescu.

Personalităţi mondene precum Richard Burton, Elizabeth Taylor şi grupul Beatles, apar ca personalităţi marcante ale unor mişcări sociale importante în perioada respectivă.

Filmul a fost păstrat timp de 40 de ani în buncărul generalului Eisenhower, ulterior preşedinte al Statelor Unite, care a devenit culoar de tranzit după al doilea război mondial până în 1956, iar ulterior a devenit depozit pentru 20.000 de role de film.

Filmele aparţin United Press International Television News (UPITN), care avea echipaje în toată lumea, inclusiv de ambele părţi ale Cortinei de Fier şi în zone fierbinţi precum Vietnam sau Cambodgia.

Procesul de restaurare a acestor imagini ar putea dura cel puţin 18 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici