Indiana Jones, criticat de peruani

Indiana Jones, celebrul arheolog al francizei de succes interpretat de Harrison Ford, are lacune în cunoştinţele de geografie, spun peruanii, iritaţi din cauza faptului că ţara lor andină este confundată cu Mexic.

22 afișări
Imaginea articolului Indiana Jones, criticat de peruani

Indiana Jones, criticat de peruani

Spectatorii peruani au fost pregătiţi pentru al patrulea film al francizei, "Indiana Jones şi Regatul Craniului de Cristal", de o campanie publicitară în care erau prezente elemente celebre precum biciul, diferitele pistoale manipulate de aventurierul alergic la şerpi, Sfântul Graal şi naziştii avizi de relicve cu puteri magice. Ei s-au simţit descumpăniţi, decepţionaţi şi apoi iritaţi să-l audă pe mexicanul Pancho Villa vorbind în quechua, limba incaşilor, şi să constate confuzii în ceea ce priveşte decorurile şi locurile menţionate în film.

"Este un barbarism", a spus istoricul Hugo Neyra, director al Bibliotecii naţionale din Lima.

La ieşirea din sălile de cinema, spectatorii s-au simţit dezorientaţi din cauza unor "rancheras", nişte cântece tradiţionale mexicane care acompaniază eroul în Amazonia peruană. Ei au fost surprinşi, de asemenea, de nişte războinici maya feroce, care vorbesc limba Anzilor, dar şi de celebra piramidă din Chichen Itza (Mexic) plasată în Amazonia peruană.

Istoricul Manuel Burga, fost rector al Universităţii din San Marcos, este de părere că lui Steven Spielberg şi lui George Lucas le-au lipsit nişte specialişti în istorie: "Sunt multe date false şi chiar dacă este vorba de o ficţiune aceasta induce în eroare pentru că se arată un Peru care nu este adevărat. Nu este posibil să confunzi Amazonia cu pădurea din Yucatan, Mexic", a protestat acesta.

Istoricul Teodoro Hampe nu este surprins, explicând că, pentru americanul obişnuit, tot ceea ce se află dincolo de frontiera de sud, începând cu Mexic, este la fel: "Ei nu fac diferenţa între Mexic, Guatemala, Bolivia, Peru".

Un alt lucru pe care îl regretă spectatorii este mesajul filmului potrivit căruia reuşitele civilizaţiilor latino-americane provin de la extratereştri şi nu de la locuitorii din zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici