J. K. Rowling, autoarea seriei "Harry Potter", acuzată de plagiat

Scriitoarea britanică J. K. Rowling, autoarea romanelor din seria "Harry Potter", a fost acuzată că a plagiat pasaje din romanul "The Adventures of Willy the Wizard - No 1 Livid Land" al scriitorului britanic Adrian Jacobs, lansat în 1987, informează guardian.co.uk.

114 afișări
Imaginea articolului J. K. Rowling, autoarea seriei "Harry Potter", acuzată de plagiat

J. K. Rowling, autoarea seriei "Harry Potter", acuzată de plagiat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Societatea care administrează drepturile de autor ale regretatului scriitor Adrian Jacobs a adăugat, miercuri, numele scriitoarei J. K. Rowling pe lista acuzaţilor, într-un proces intentat iniţial, în iunie 2009, editurii Bloomsbury Publishing pentru încălcarea drepturilor de autor, potrivit unui comunicat emis de reprezentanţii acestei societăţi, care are sediul în Australia.

Potrivit acestei acuzaţii, J. K. Rowling a copiat în romanul ei "Harry Potter şi Pocalul de Foc" părţi substanţiale din romanul scris în 1987 de Adrian Jacobs, intitulat "The Adventures of Willy the Wizard - No 1 Livid Land". Această societate susţine că multe alte idei din romanul scris în 1987 au fost copiate în cărţile din seria "Harry Potter".

Adrian Jacobs a decedat la Londra, în 1997.

Romanul "Harry Potter şi Pocalul de Foc" este al patrulea volum din seria "Harry Potter" şi a fost publicat în iulie 2000.

În iunie 2009, reprezentanţii editurii Bloomsbury au declarat că acuzaţiile aduse sunt "nefondate, lipsite de substanţă şi neadevărate". Reprezentanţii societăţii care administrează drepturile de autor ale operei romancierului Adrian Jacobs au declarat că se vor consulta în viitorul apropiat cu o echipă de avocaţi pentru a vedea, totodată, dacă filmele din seria "Harry Potter" şi parcul de distracţii cu acelaşi nume au încălcat, la rândul lor, aceste drepturi.

Cele şapte volume ale francizei "Harry Potter" au fost traduse în peste 67 de limbi. Cărţile au fost vândute în peste 400 de milioane de exemplare, în mai mult de 200 de ţări. Adaptările pentru marele ecran ale acestor volume au generat încasări de peste 5,4 miliarde de dolari pe plan mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici