James Cameron va realiza un film 3D în Brazilia, despre un trib de indigeni

James Cameron va merge până la sfârşitul acestui an în Brazilia pentru a realiza un film 3D despre un trib local de indigeni care, potrivit cineastului, este ameninţat de construcţia barajului uriaş Belo Monte pe fluviul Xingu, în jungla amazoniană.

76 afișări
Imaginea articolului James Cameron va realiza un film 3D în Brazilia, despre un trib de indigeni

James Cameron va realiza un film 3D în Brazilia, despre un trib de indigeni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Realizatorul peliculei "Avatar", în care indigenii îşi apără cu preţul vieţii planeta de o întreprindere minieră fără scrupule, s-a alăturat de mai multe luni opozanţilor construirii barajului Belo Monte, care ar urma să fie al treilea din lume, după Barajul "Celor Trei Guri" din China şi Barajul Itaipu, aflat la graniţa dintre Brazilia şi Paraguay.

"Doresc să revin (în Brazilia n.r.) pentru a mă întâlni cu anumiţi lideri Kayapo-Xikrin de pe valea fluviului Xingu, care m-au invitat. Vreau să iau cu mine o cameră 3D pentru a filma viaţa lor, cultura lor, anumite lucruri care nu au fost niciodată filmate şi cu atât mai puţin 3D", a declarat regizorul canadian într-un interviu în cotidianul Folha din Sao Paulo.

Cameron a mers deja de două ori în regiunea în care trăieşte tribul Kayapo-Xikrin pentru a-i susţine pe indigeni şi pentru a filma unele imagini pentru realizarea unui "scurt documentar" care va fi inclus în următoarea ediţie a DVD-ului cu "Avatar", ce va fi lansată de Crăciun.

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a semnat la sfârşitul lunii august contractul de atribuire a lucrărilor de construcţie a barajului Belo Monte, fără a aştepta ca Institutul mediului din Brazilia să autorizeze lucrările. Consorţiul de firme, în mare parte de stat, care a obţinut acest contract, a solicitat totuşi o autorizaţie parţială pentru a putea demara lucrările cât mai curând posibil.

Cei care se opun acestui proiect - indigenii, Biserica, ecologiştii - consideră că proiectul nu este "viabil din punct de vedere economic" şi că va determina mutarea a 16.000 de persoane din cauza inundării unei zone de 500 de kilometri pe malurile râului Xingu.

Guvernul a dat însă asigurări că pământul indigenilor nu este ameninţat şi că a investit în reducerea impactului social şi ecologic al construcţiei barajului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici