James Earl Jones, vocea lui Darth Vader, a fost aproape mut în copilărie

James Earl Jones, una dintre cele mai cunoscute voci din lume, care a dat glas unor personaje celebre precum Darth Vader din "Războiul Stelelor" sau Mufasa din "The Lion King", a mărturisit că în copilărie a fost aproape mut, timp de opt ani, informează Daily Mail.

345 afișări
Imaginea articolului James Earl Jones, vocea lui Darth Vader, a fost aproape mut în copilărie

James Earl Jones, vocea lui Darth Vader, a fost aproape mut în copilărie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

James Earl Jones a povestit că vocea care i-a adus celebritatea "s-a născut" dintr-o formă de tulburare de limbaj de care a suferit în copilărie, după ce familia sa s-a mutat din Mississippi într-o fermă din Michigan, moment perceput ca traumatizant de Earl, care avea atunci cinci ani.

"Aveam un unchi Randy, care a murit anul trecut, care era cu doar patru ani mai în vârstă decât mine. Randy avea o tulburare de limbaj şi simţeam nevoia să-l imit, nu ştiu dacă pentru a-l face să se simtă jenat sau pentru a-i ţine companie. Şi apoi am început să am şi eu dificultăţi de pronunţie. Mă simţeam blestemat", a povestit James Earl.

Bălbăielile care provocau râsetele colegilor de şcoală l-au determinat pe Earl să renunţe să încerce să mai vorbească.

"Salvarea" sa s-a datorat profesorului de engleză, Donald Crouch, pe care James Earl Jones îl numeşte "tatăl vocii mele", care îi arunca mereu provocări, determinându-l să recite poezii în faţa clasei.

"Am început să scriu poezii în liceu şi Donald Crouch mi-a spus într-o bună zi «Jim, acesta este un poem foarte bun. De fapt, este atât de bun încât nu cred că l-ai scris tu. Cred că l-ai plagiat. Dacă eşti pregătit să-mi demonstrezi contrariul, trebuie să stai în faţa clasei şi să-l reciţi din memorie». Ceea ce am şi făcut", a spus James Earl.

Pentru a evita eventualele bălbăieli, cunoscutul interpret şi-a dezvoltat vocabularul, pentru a putea avea alternative la cuvintele la care ar fi putut avea dificultăţi.

Deşi nu a câştigat prea mult dând voce personajului Darth Vdaer din Star Wars, filmul i-a adus celebritate, urmând apoi numeroase reclame şi roluri în piese precum "Othello", "MacBeth" şi "King Lear".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici