Jeremy Clarkson de la Top Gear este cel mai bine plătit star al BBC, cu 3,5 milioane lire sterline

Jeremy Clarkson, prezentatorul emisiunii Top Gear, a realizat venituri de 3,5 milioane de lire sterline din această activitate, fiind cel mai bine plătit star al BBC, potrivit datelor companiei

287 afișări
Imaginea articolului Jeremy Clarkson de la Top Gear este cel mai bine plătit star al BBC, cu 3,5 milioane lire sterline

Jeremy Clarkson de la Top Gear este cel mai bine plătit star al BBC, cu 3,5 milioane lire sterline (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Venitul său obţinut de pe urma emisiunii de automobilism a crescut cu 900.000 de lire sterline datorită unui salt al dividendelor plătite de compania care exploatează drepturile comerciale ale Top Gear, Bedder 6, de la 6 milioane de lire în urmă cu un an la 9 milioane de lire, relatează publicaţia The Guardian.

BBC Worldwide, divizia comercială a BBC, deţine 50% din Bedder 6, de la care a primit dividende de 4,5 milioane de lire sterline pentru anul fiscal 2011/2012, comparativ cu 3 milioane de lire în anul precedent, în urma vânzărilor mari de DVD-uri Top Gear şi a veniturilor din show-urile live.

Clarkson deţine 30% din Bedder 6, astfel că partea sa de dividende s-a ridicat la 2,7 milioane de lire, în creştere de la 1,8 milioane de lire în urmă cu un an.

În plus, Clarkson a mai primit un comision de 350.000 de lire pentru emisiune, precum şi un "comision pentru talent" din partea BBC, estimat la aproape 500.000 de lire sterline.

Venitul estimat al lui Clarkson se ridică la 3,5 milioane de lire sterline, fiind peste cel de 2,65 milioane de lire sterline obţinut în anul precedent.

Astfel, Clarkson este cel mai bine plătit star al BBC, înaintea lui Graham Norton (gazda emisiunii Graham Norton Show), care câştigă puţin peste 2 milioane de lire sterline din comisioane de licenţă şi de la compania sa de producţie So Television, sau Gary Lineker (fost fotbalist britanic, prezentator sportiv la BBC), care primeşte un comision de prezentator de aproximativ 2 milioane de lire pe an.

Totuşi, întrucât majoritatea veniturilor lui Clarkson nu provin din comisioane de licenţă, el nu este inclus în rândul celor mai bine plătite 16 vedete ale BBC, care câştigă peste 500.000 de lire pe an. Un număr de 3-6 dintre aceste vedete au venituri anuale de peste 1 milion de lire pe an.

Producătorul executiv al Top Gear, Andy Wilman, deţine o participaţie de 20% la Bedder 6 şi primeşte dividente de 1,8 milioane de lire sterline. Wilman a primit şi un comision de 60.000 de lire sterline pentru rolul avut în program.

Bedder 6 a fost înfiinţată pentru ca Clarkson să poată profita de vânzările Top Gear fără să primească sume mari de bani sub formă de comisioane.

Dezvoltarea Top Gear s-a dovedit foarte profitabilă, într-o perioadă în care alte staruri ale BBC au fost nevoite să accepte scăderi ale retribuţiilor, în condiţiile în care grupul media reduce cheltuielile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici