Justiţia respinge cererea Alessandrei Mussolini de blocare a difuzării filmului "Francesca"

Justiţia italiană a respins, joi după-amiază, acţiunea deputatei Alessandra Mussolini, care cerea interzicerea difuzării filmului "Francesca", de Bobby Păunescu, informează ediţia online a cotidianului Il Messaggero.

112 afișări
Imaginea articolului Justiţia respinge cererea Alessandrei Mussolini de blocare a difuzării filmului "Francesca"

Justiţia respinge cererea Alessandrei Mussolini de blocare a difuzării filmului "Francesca" (Imagine: Mediafax Foto)

Judecătorul Luciana Sangiovanni, de la Tribunalul civil din Roma, a decis respingerea cererii Alessandrei Mussolini, care ceruse în instanţă, zilele trecute, blocarea difuzării filmului deoarece ar conţine insulte la adresa ei.

În virtutea deciziei justiţiei italiene, filmul ar urma să apară pe ecranele din Italia începând cu data de 27 noiembrie.

Casa de distribuţie cinematografică Fandango a salutat decizia. "Nici din partea regizorului Bobby Păunescu, nici din partea casei de distribuţie Fandango nu există intenţia de a ofensa pe nimeni", afirmă Domenico Procacci, fondatorul şi directorul casei de distribuţie. "Motivaţia judecătorului este corectă: fraza incriminată este lipsită de orice valoare ofensivă dacă ţinem cont de context", adaugă Procacci.

Alessandra Mussolini şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu decizia instanţei. "Dragă doamnă judecătoare Luciana Sangiovanni, sunteţi o idioată şi vă voi cere daune. (...) Decizia de respingere a cererii mele prin care doream oprirea unui film care conţine fraze ofensatoare la adresa mea nu este doar o lovitură împotriva mea ca persoană şi parlamentar, ci reprezintă un pericol social fără precedent", a reacţionat Mussolini.

Deputata italiană Alessandra Mussolini intentase o acţiune în justiţie împotriva filmului "Francesca", cerând blocarea difuzării peliculei în Italia deoarece conţine insulte la adresa sa.

Iniţial, filmul "Francesca" urma să fie lansat în cinematografele italiene pe 20 noiembrie, însă Alessandra Mussolini avertiza în urmă cu două săptămâni că nu va permite difuzarea peliculei deoarece conţine insulte la adresa sa.

"De la Veneţia (Festivalul de Film de la Veneţia, n.r.), unde în subtitrare eram numită "troia" (târfă, n.r.), acum în dublajul italian mi se spune "puttana" (curvă, n.r.). Pe cine păcălim? Avocaţii mei vor face recurs în virtutea Articolului 700, în scopul obţinerii unei decizii de urgenţă pentru repararea unui prejudiciu iminent, pentru ca acest film să nu fie lansat în această versiune, care îmi aduce grave insulte. Sper ca justiţia să fie mai rapidă decât distribuitorii filmului", declara Mussolini pe 27 octombrie.

După ce a citit primele cronici ale filmului "Francesca", de Bobby Păunescu, care ar conţine insulte la adresa ei, Alessandra Mussolini (nepoata fostului dictator fascist Benito Mussolini) declara că se gândeşte nu numai să ceară despăgubiri autorilor peliculei, ci şi interzicerea difuzării acesteia.

"Francesca", cu Monica Bârlădeanu în rolul principal, a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, în secţiunea Orizzonti, care prezintă noile tendinţe din cinematografia mondială.

În film, un personaj spune la un moment dat: "Nu ai auzit-o pe acea târfă de Mussolini, care-i vrea morţi pe toţii românii?/ Non hai sentito quella puttana della Mussolini che vuole morti tutti i romeni?".

Mussolini atrăgea atenţia că intenţionează să meargă până la capăt cu acţiunea împotriva acestui film românesc, despre care, spunea ea atunci, nu ştia nimic şi care mai conţine insulte la adresa primarului Veronei, Flavio Tosi, care este calificat drept "un nenorocit de primar/stronzo del sindaco".

Filmul "Francesca", produs de Anca Puiu, Cristi Puiu şi Bobby Păunescu, care semnează şi regia, spune povestea unei educatoare care decide să emigreze în Italia, pentru a avea o viaţă mai bună.

Ea reuşeşte să obţină o slujbă lângă Milano, îi convinge pe părinţii săi să o susţină, iar iubitul ei o va urma în Italia. Lucrurile devin din ce în ce mai complicate, deoarece se dovedeşte că iubitul Francescăi are necazuri legate de un împrumut pe care nu l-a putut returna. Din distribuţia filmului fac parte, pe lângă Monica Bârlădeanu, Luminiţa Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru şi Ion Sapdaru.

Bobby Păunescu a fost şi producător al filmului "Moartea domnului Lăzărescu", regizat de Cristi Puiu, care a primit premiul "Un Certain Regard" la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici