Kurtos kalacs-ul din cafeneaua unei românce din New York, vedetă în New York Times

Celebrul colac unguresc (kurtos kalacs) preparat de patroana de origine română a unei cafenele din cartierul newyorkez Queens este vedeta ediţiei de vineri a blogului The New York Times dedicat gastronomiei şi restaurantelor.

1287 afișări
Imaginea articolului Kurtos kalacs-ul din cafeneaua unei românce din New York, vedetă în New York Times

Kurtos kalacs-ul din cafeneaua unei românce din New York, vedetă în New York Times

Articolul, de pe blogul dedicat gastronomiei şi restaurantelor din publicaţia americană, prezintă, sub titlul "Din România, un cilindru dulce", localul Annei Kozma, patiser de origine română.

În magazinul şi cafeneaua Chimney Cake din Queens, Anna Kozma foloseşte un cuptor special pentru a face "dulcea pâine est-europeană".

O panglică din aluat dulce dospit este înfăşurată în formă de spirală pe o formă din lemn şi apoi este coaptă la foc mic, scrie autorul articolului, care avertizează cititorii să nu încerce această procedură acasă, decât dacă provin dintr-un sat din Transilvania.

"Anna Kozma, care provine din România, spune că această specialitate era un desert obişnuit doar în anumite oraşe de provincie din România, până la căderea comunismului, când antreprenorii au deschis mici patiserii unde îl comercializau, în România, Ungaria sau în alte ţări europene", mai scrie în The New York Times.

Autoarea articolului compară kurtos kalacs cu "un cannoli uriaş, gol pe dinăuntru, care are o crustă presărată cu zahăr, migdale şi nucă de cocos".

"Specialitatea se mănâncă, de preferinţă proaspătă, rupând bucăţele din ea", mai scrie aceasta.

"Prăjiturile nu trebuie umplute, dar (Anna Kozma, n.r.) spune că intenţionează ca în vara anului viitor să facă nişte specialităţi mai mici şi să le umple cu îngheţată şi apoi să le taie felii, în porţii separate", mai spune jurnalista, care sugerează cititorilor să nu mai aştepte până vara viitoare, ci să umple kurtos kalacs-ul cu îngheţată cu arome de sezon, ca dovleacul sau fructele de arţar, pentru a fi servit ca desert, de Ziua Recunoştinţei.

Potrivit The New York Times, o porţie de kurtos kalacs costă 4 dolari în localul Annei Kozma.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici