Larry Gelbart, scenaristul serialului "M.A.S.H.", a murit

Scenaristul de film, teatru şi televiziune Larry Gelbart, unul dintre autorii serialului tv de succes "M.A.S.H", a murit vineri, din cauza unui cancer, la vârsta de 81 de ani, potrivit agenţiei sale de impresariat.

226 afișări
Imaginea articolului Larry Gelbart, scenaristul serialului "M.A.S.H.", a murit

Larry Gelbart, scenaristul serialului "M.A.S.H.", a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serialul "M.A.S.H", recompensat cu premiul Emmy, a avut 11 sezoane şi a fost una dintre cele mai premiate producţii din istoria televiziunii americane, ultimul episod, difuzat în 1983, fiind vizionat de peste 106 milioane de spectatori.

Gelbart a scris scenariul episodului pilot, difuzat în 1972, al acestei comedii a cărei acţiune se desfăşoară în timpul războiului din Coreea, în anii '50, fiind o alegorie a războiului din Vietnam.

Serialul, bazat pe un film cu acelaşi titlu, regizat de Robert Altman şi lansat în 1970, are în centrul atenţiei o echipă de medici care lucrează foarte aproape de prima linie a frontului.

Gelbart a scris ulterior scenariile mai multor episoade ale serialului, dar a fost şi consultant scenarist executiv, împărţind Emmy-ul cu regizorul şi producătorul Gene Reynolds, atunci când "M.A.S.H." a câştigat premiul pentru cel mai bun serial de comedie, în 1974.

Gelbart şi-a început cariera la radio, în adolescenţă, şi a scris scenarii pentru actorul de comedie Danny Thomas şi apoi pentru serialul tv "Duffy's Tavern".

Ulterior a scris texte pentru personalităţi ca Jack Paar şi Bob Hope, iar în anii 1950 a lucrat la producţii de televiziune precum "Caesar's Hour", scriind alături de Mel Brooks şi Carl Reiner.

Gelbart s-a numărat printre autorii cărţii "A Funny Thing Happened on the Way to the Forum", care a devenit un musical pe Broadway în anii 1960 şi care i-a adus un premiu Tony.

În 1982, el a scris scenariul pentru filmul "Tootsie", în care a jucat Dustin Hoffman şi pentru care a fost nominalizat la Oscar.

În 2008, Gelbart a fost inclus în Academy of Television Arts & Sciences Hall of Fame.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici