Lars von Trier, apariţie controversată la Berlinala 2014, înaintea conferinţei de presă despre "Nymphomaniac, Vol. 1" - FOTO

Cineastul danez Lars von Trier a avut o apariţie surprinzătoare la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, înainte de conferinţa de presă ţinută de actori din filmul "Nymphomaniac", regizorul purtând un tricou cu un mesaj prin care face aluzie la un episod controversat din cariera sa.

5528 afișări
Imaginea articolului Lars von Trier, apariţie controversată la Berlinala 2014, înaintea conferinţei de presă despre "Nymphomaniac, Vol. 1" - FOTO

Lars von Trier (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Conferinţa de presă a avut loc cu ocazia premierei mondiale a filmului "Nymphomaniac, Vol. 1", versiunea regizorului. Deşi Lars von Trier şi-a respectat promisiunea de a se abţine de la orice fel de declaraţie publică, a ţinut totuşi să transmită un mesaj.

La şedinţa foto anterioară conferinţei, von Trier a purtat un tricou cu logo-ul Festivalului de Film de la Cannes şi cu mesajul "Persona Non Grata, Official Selection"/ "Persona non grata, selecţia oficială". 

Alegerea mesajului este o aluzie la un episod controversat din cariera regizorului danez, când a fost declarat persona non grata la Festivalul de la Cannes, în ediţia din 2011.

Organizatorii prestigiosului festival au luat această decizie după ce Lars von Trier şi-a exprimat în mod public simpatia pentru Hitler.

"Îl înţeleg pe Hitler. Consider că a făcut lucruri rele, cu siguranţă, însă pot să mi-l imaginez aşezat pe scaun în buncărul lui, la sfârşit", a declarat în 2011 cineastul danez, al cărui film "Melancholia" fusese prezentat în competiţia oficială.

"Bineînţeles că sunt alături de evrei, dar nu prea mult, pentru că Israelul te scoate într-adevăr din sărite", a continuat regizorul danez, în faţa unei asistenţe împărţite între râsete şi tăceri jenate.

Lars Von Trier a făcut aceste comentarii în timp ce a răspuns unei întrebări a jurnaliştilor despre originile sale germane, pe care le-a descoperit în 1989, după moartea mamei sale, dar şi în legătură cu declaraţiile lui recente pentru o revistă daneză, referitoare la "gustul său pentru estetica nazistă". Lars Von Trier şi-a încheiat afirmaţiile stânjenit şi râzând cu stângăcie: "Ok, sunt un nazist".

Ulterior, la cererea organizatorilor Festivalului de la Cannes, cineastul danez şi-a cerut scuze pentru afirmaţiile făcute.

"Nymphomaniac", noul film al controversatului cineast danez, evocă parcursul erotic al unei femei care se consideră nimfomană şi reuneşte câteva nume sonore pe afiş: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Christian Slater, Uma Thurman şi Willem Dafoe.

Cele două capitole ale acestei fresce cinematografice, "Volume 1" şi "Volume 2", au fost lansate în cinematografele din lumea întreagă începând din 25 decembrie.

"Nymphomaniac: Volume 1" în versiunea sa normală durează 1 oră şi 50 de minute, în timp ce versiunea lungă prezentată în afara competiţiei de la Berlin are o durată de 2 ore şi 30 minute. În schimb, versiunea lungă de la "Nymphomaniac: Volume 2" (3 ore în loc de 2 ore pentru versiunea scurtă) va fi prezentată cu o altă ocazie.

"Publicul Berlinalei va fi primul care va vedea versiunea lungă şi integrală de la «Nymphomaniac: Volume 1»", a declarat Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, într-un comunicat din decembrie 2013.

"Lars von Trier, care a fost invitat la Berlinală pentru prima dată în 1984, îşi face revenirea la festival cu acest film. A găsit prin intermediul filmului «Nymphomaniac» o estetică radicală şi impresionantă", a adăugat el.

"Nymphomaniac" pare a fi unul dintre cele mai aşteptate filme ale sezonului de iarnă 2013-2014, prin prisma conţinutului său erotic şi a distribuţiei cu numeroase vedete.

Lars Von Trier, un regizor care adoră să provoace, a distribuit-o pe actriţa Charlotte Gainsbourg în rolul principal feminin în noua sa peliculă, în timp ce rolul principal masculin a fost acordat unui actor în plină ascensiune la Hollywood, Shia LaBeouf.

Uma Thurman şi Willem Dafoe completează distribuţia acestui film despre care se spune că va fi pe măsura ultraviolentului "Antichrist" de Von Trier, un lungmetraj care a şocat numeroşi spectatori.

"Nymphomaniac" este un fel de jurnal erotic al unei femei (Charlotte Gainsbourg) din perioada adolescenţei, până la vârsta de 50 de ani. Mai precis, până în momentul în care este găsită leşinată, în pădure, de un bărbat (Stellan Skarsgard), cel căruia i se şi confesează ulterior.

Născut pe 30 aprilie 1956, în Danemarca, Lars von Trier este unul din regizorii ale căror creaţii au influenţat semnificativ cinematografia europeană şi mondială.

Lars von Trier a lansat nouă din filmele sale la Cannes, unde a câştigat Palme d'Or pentru "Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark" (2000) şi marele premiu al juriului pentru "Abisul sufletului/ Breaking the Waves", în 1996.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici