Led Zeppelin, Police, Genesis, Sex Pistols - anul 2007 a fost unul al reunirilor

"Sper să mor înainte de a îmbătrâni", cântau cei de la The Who în 1965. La 42 de ani după, refrenul nu mai este de actualitate: de la Led Zeppelin la The Police, Genesis şi Sex Pistols, puţine grupuri legendare au rezistat, anul acesta, tentaţiei de a se reuni.

1 afișare
Imaginea articolului Led Zeppelin, Police, Genesis, Sex Pistols - anul 2007 a fost unul al reunirilor

Formaţia Sex Pistols

Potrivit AFP, două motivaţii pot explica nebunia reunirilor: căutarea tinereţii eterne, ecou al celebrului vers al lui Neil Young "Rock and Roll Will Never Die" ("Rock'n'roll-ul nu va muri niciodată") şi atracţia banilor, demnă de celebra frază a lui Frank Zappa "We're Only in It For the Money" ("Nu facem asta decât pentru bani").

Led Zeppelin  sunt un exemplu, cu concertul susţinut săptămâna trecută la Londra, după două reuniri scurte în interes caritabil, în 1985 şi 1988.

Cântăreţul Robert Plant a afirmat că acest concert unic nu va fi urmat de un turneu, dar chitaristul Jimmy Page şi basistul John Paul Jones au fost mai puţin categorici. Ca un semn, toboşarul John Bonham, decedat în 1980, a fost înlocuit în timpul acestui concert de fiul său, Jason.

The Police au fost cei care, la începutul anului 2007, au dat tonul mişcării, anunţându-şi reîntoarcerea pe scenă, sau mai bine zis, încheierea anului sabatic început în 1984 (grupul nu şi-a anunţat niciodată oficial că s-a despărţit n.red.). Turneul mondial al trio-ului format din  Sting, Stewart Copeland şi Andy Summers va continua şi în 2008.

În aceeaşi categorie demnă de filmele "Întoarcere spre viitor", Genesis a început anul acesta primul său turneu din 1993. Este vorba de cea de-a doua formulă a trupei Genesis, cu Phil Collins, Tony Banks şi Mike Rutherford, dar fără Peter Gabriel, care a părăsit grupul în 1975.

De cealaltă parte, The Who au continuat turneul mondial început în 2006. La sfârşitul anului 2006, The Who au lansat "Endless Wire", primul album de studio al trupei din ultimii 25 de ani. Nu au mai rămas decât doi membri din formula originală, cântăreţul Roger Daltrey şi chitaristul Pete Townshend, aceştia fiind acompaniaţi la tobe de Zak Starkey, fiul lui Ringo Starr, fostul membru Beatles.

În turneu au plecat şi Iggy Pop and The Stooges, dar şi foştii membri ai trupei The Doors Ray Manzarek şi Robbie Krieger, care s-au reunit sub numele de Riders on the Storm, ei fiind acompaniaţi de cântăreţul Brett Scallions.

Membrii trupei  Sex Pistols au rămas la fel de "incisivi şi plini de vitalitate" ca şi în urmă cu 30 de ani, au fost de părere criticii din presa britanică după concertele din noiembrie, din cadrul mini-turneului cu care au sărbătorit trei decenii de la lansarea primului album al formaţiei, "Never Mind the Bollocks - Here's the Sex Pistols".

Sly and Family Stone, Black Sabbath (sub numele Heaven and Hell) şi Eagles au revenit şi ei pe scena muzicii internaţionale în ultimele luni.

Artiştii cvincvagenari şi sexagenari nu au fost singurii atinşi de fenomenul reunirilor. Lor li se alătură trupe din anii '80 şi '90 precum Van Halen, Rage Against the Machine, The Smashing Pumpkins, The Verve, The Happy Mondays, Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine şi Spice Girls, care şi-au lansat turneul mondial pe 2 decembrie.

Nostalgia poate părea incompatibilă cu esenţa rock-ului, dar ea poate fi exploatată. Potrivit revistei americane Forbes, veteranii de la Rolling Stones sunt muzicienii care au câştigat cei mai mulţi bani în perioada iunie 2006 - iunie 2007, cu 88 de milioane de dolari, majoritatea încasaţi în urma turneului "A Bigger Bang".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici