Lista propunerilor pentru nominalizare la Oscarul pentru documentar

Documentarul "Exit through the Gift Shop", regizat de Banksy, un renumit street-artist britanic, se numără printre cele 15 producţii cinematografice propuse pentru nominalizare la premiile Oscar, informează bbc.co.uk.

25 afișări
Imaginea articolului Lista propunerilor pentru nominalizare la Oscarul pentru documentar

Lista propunerilor pentru nominalizare la Oscarul pentru documentar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dintre cele 15 producţii, doar cinci se vor regăsi pe lista peliculelor nominalizate la Oscar - la categoria "cel mai bun documentar" -, ele urmând să fie anunţate pe 25 ianuarie 2011.

Acţiunea filmului "Exit Through The Gift Shop" relatează povestea paznicului unui magazin francez care devine regizor de filme documentare doar pentru a se împrieteni cu Banksy şi pentru a-l filma. Documentarul misteriosului artist, a cărui identitate a rămas necunoscută, a avut premiera mondială la Festivalul de Film Sundance, în luna ianuarie.

Printre celelalte documentare selecţionate pe lista lungă se află "Inside Job", de Charles Ferguson, o analiză a crizei financiare mondiale din 2008, narată de actorul Matt Damon.

În competiţie se află şi documentarul "Client 9: The Rise and Fall of Eliot Spitzer", regizat de Alex Gibney, un film care spune povestea fostului guvernator al statului New York, care a apelat în 2008 la serviciile unor prostituate.

Celelalte pelicule selecţionate pe lista lungă sunt:

  • "Restrepo" de Tim Hetherington şi Sebastian Junger - câştigătorul marelui premiu al juriului de la Sundance 2010,

  • "Waiting for Superman" de Davis Guggenheim,

  • "The Tillman Story" de Amir Bar-Lev,

  • "Enemies of the People" de Rob Lemkin şi Thet Sambath,

  • "Gasland" de Josh Fox,

  • "Genius Within: The Inner Life of Glenn Gould" de Michèle Hozer şi Peter Raymont,

  • "The Lottery" de Madeleine Sackler,

  • "Precious Life" de Shlomi Eldar,

  • "Quest for Honor" de Mary Ann Smothers Bruni,

  • "This Way of Life" de Thomas Burstyn,

  • "Waste Land" de Lucy Walker, Karen Harley şi João Jardim şi

  • "William Kunstler: Disturbing the Universe" de Emily Kunstler şi Sarah Kunstler.

În 2010, premiul Oscar la categoria "cel mai bun documentar" a revenit filmului "The Cove", regizat de Richard O'Barry.

Cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar va avea loc la Los Angeles, pe 27 februarie 2011. Nominalizările la premiile Oscar 2011 vor fi anunţate pe 25 ianuarie, la Samuel Goldwyn Theater din Los Angeles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici