"Mademoiselle Pogany", obiect de dispută între proprietarii români şi un norvegian

O versiune în bronz a sculpturii "Mademoiselle Pogany" realizată de Constantin Brâncuşi constituie în prezent obiectul unei aprige dispute judiciare între proprietarii săi români şi un om de afaceri norvegian, informează aftenposten.no.

21 afișări
Imaginea articolului "Mademoiselle Pogany", obiect de dispută între proprietarii români şi un norvegian

"Mademoiselle Pogany", obiect de dispută între proprietarii români şi un norvegian

Pe 1 iulie, omul de afaceri norvegian Christen Sveaas a semnat o înţelegere cu unul dintre cei doi proprietari ai sculpturii, Alexandru Călin Eugeniu Botez, potrivit căreia trebuia să plătească pentru "Mademoiselle Pogany" suma de 100 de milioane de coroane norvegiene (18,43 de milioane de dolari).

Proprietarii români au primit, însă, o ofertă de cumpărare mai bună din Statele Unite.

Alexandru Botez, care locuieşte la Oslo, a semnat înţelegerea cu Sveaas pe 16 iulie, spunând că are aprobare formală din partea fratelui său, Alvaro Botez, pentru a vinde capodopera lui Brâncuşi.

Pe 17 august, avocaţii lui Sveaas au primit un telefon de la un reprezentant al familiei Botez, avocatul Pål Kleven.

Kleven, care este căsătorit cu fiica unuia dintre fraţii Botez, l-a informat pe Sveaas că Alvaro "se consideră lipsit de orice obligaţie" în ceea ce priveşte înţelegerea încheiată de fratele său şi că doreşte să vândă sculptura unui american, potrivit documentelor de la magistratura din Oslo.

Când Sveaas a devenit suspicios şi şi-a dat seama că înţelegerea nu va fi respectată, a contactat magistraţii din Oslo pentru a împiedica vânzarea sculpturii.

Magistraţii din Oslo au emis un ordin temporar de interzicere a vânzării sculpturii, dar familia Botez a făcut apel.

Niciuna dintre părţi nu a dorit să comenteze această chestiune până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici