Manuscrisul piesei "Born to Run", a cântăreţului Bruce Springsteen, vândut cu 197.000 de dolari - VIDEO

Un manuscris al versurilor hitului "Born to Run", compus în 1974 de rockerul american Bruce Springsteen, a fost vândut cu suma de 197.000 de dolari, la o licitaţie organizată joi de casa Sotheby's din New York.

93 afișări
Imaginea articolului Manuscrisul piesei "Born to Run", a cântăreţului Bruce Springsteen, vândut cu 197.000 de dolari - VIDEO

Bruce Springsteen (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Cântecul "Born to Run", care a dat titlul albumului din 1975, a devenit un simbol al culturii pop-rock americane, iar ciorna, scrisă de Bruce Springsteen cu cerneală albastră, a obţinut o sumă de peste două ori mai mare faţă de preţul estimat de pornire, 70.000 de dolari.

Versurile, care ocupă o pagină de caiet, fac parte din procesul creator al celebrului cântec şi, cu toate că nu toate versurile variantei iniţiale au fost înregistrate, s-a păstrat faimosul refren "Hoinari ca noi, baby, s-au născut ca să fugă/ Tramps like us, baby, we were born to run".

Cântecul a fost compus în 1974, când se pregătea pentru lansarea celui de-al treilea album, care a avut loc pe 25 august 1975, prin intermediul casei Columbia Records. Acest material discografic a fost cel de-al treilea album de studio al rockerului american şi s-a vândut în şase milioane de copii în Statele Unite.

"Există o poveste care spune că (Bruce, n.r.) stătea pe marginea patului, cu chitara şi cu expresia «born to run» în minte. Iar ceea ce vedeţi acum este procesul prin care a trecut pentru a ajunge la cântecul încheiat", a declarat Richard Austin, directorul departamentului pentru cărţi şi manuscrise de la Sotheby's.

Bruce Springsteen a avut nevoie de şase luni pentru a termina "Born to Run", iar, după lansarea acestuia, a devenit unul dintre cei mai mari cântăreţi rock din toate timpurile.

Ciorna cu versurile a fost vândută la o licitaţie de manuscrise şi cărţi rare, din care au mai făcut parte o scrisoare de la John Lennon, o serie de scrisori de dragoste redactate de Mick Jagger, precum şi lucrări de William Shakespeare, Ernest Hemingway şi Thomas Jefferson.

Bruce Springsteen, născut pe 23 septembrie 1949, este cunoscut pentru popularizarea genului "heartland rock", versurile cântecelor sale fiind inspirate de New Jersey-ul natal. Poreclit "The Boss", Springsteen a lansat mai multe albume rock de succes, printre care "Born in the USA" şi "Born to Run", şi a vândut peste 120 de milioane de discuri în întreaga lume. A fost recompensat cu 20 de premii Grammy, două Globuri de Aur şi un Oscar. Este considerat unul dintre cei mai influenţi compozitori ai secolului 20, iar în 2004 revista Rolling Stone l-a inclus în topul celor mai mari 100 de artişti ai tuturor timpurilor, pe locul 23.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici