Manuscrisul unei simfonii de Rahmaninov, vândut cu 1,2 milioane de lire sterline

Manuscrisul "Simfoniei a 2-a în mi minor" de Serghei Rahmaninov, ce conţine semnătura compozitorului, a fost vândut cu 1,2 milioane de lire sterline (1,48 milioane euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby's marţi, la Londra.

102 afișări
Imaginea articolului Manuscrisul unei simfonii de Rahmaninov, vândut cu 1,2 milioane de lire sterline

Manuscrisul unei simfonii de Rahmaninov, vândut cu 1,2 milioane de lire sterline (Imagine: http://www.sothebys.com)

"Este singurul manuscris al Simfoniei a 2-a de Rahmaninov şi aceasta este simfonia sa cea mai importantă. Partiturile pentru simfonii complete - aceasta are 320 de pagini -, scrise de mâna autorului lor, sunt foarte rare în licitaţii", a declarat Simon Maguire, specialist în manuscrise muzicale al casei Sotheby's.

Acest document, estimat la un preţ cuprins între 1 milion de lire sterline şi 1,5 milioane de lire sterline (1,2 milioane - 1,8 milioane de euro), a fost în cele din urmă achiziţionat cu 1.202.500 de lire sterline (1,48 de milioane de euro) de un colecţionar a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Manuscrisul "Simfoniei a 2-a", care a avut premiera în 1908, sub bagheta compozitorului, a fost împrumutat British Museum vreme de 10 ani, de Tabor Foundation, care sponsorizează, de asemenea, Concursul internaţional de pian de la Leeds.

Manuscrisul de 320 de pagini a fost considerat pierdut până când a fost descoperit printre bunurile unui colecţionar privat din Europa, în 2004. El a fost vândut în cadrul unei tranzacţii private în 2005. De atunci, documentul a fost expus la British Library din Londra.

Autentificarea manuscrisului, căruia îi lipsesc paginile de titlu, a fost realizată de Geoffrey Norris, un cunoscut expert în opera lui Serghei Rahmaninov.

Geoffrey Norris a afirmat că scrisul de mână, modul de a face corecturi şi chiar şi marca hârtiei pentru partituri l-au făcut să concluzioneze că manuscrisul este "fără îndoială autentic".

Compozitorul şi pianistul rus Serghei Rahmaninov (1873 - 1943) este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai romantismului târziu în muzică, din care mai fac parte, printre alţii, Edwar Elgar şi Gustav Mahler. Rahmaninov a rămas în istoria muzicii prin cele două lucrări simfonice de anvergură "Simfonia nr. 1 în re minor, opus 13" (1895) şi "Simfonia nr. 2 în mi minor, opus 27" (1906-1907), adevărate pietre de încercare pentru orice dirijor. Pe lângă cele patru concerte pentru pian şi orchestră, Rahmaninov a compus şi "Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, opus 43" (1934).

Serghei Rahmaninov a încetat din viaţă în 1943, în Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici