Marea Barieră de Corali înregistrează o acoperire record de corali, în nord şi centru. Ce se întâmplă cu partea sudică a recifului

  • Conform unui studiu, coralul s-a refăcut în urma furtunilor şi a fenomenelor de albire, ajungând la niveluri record în cea mai mare parte a Marii Bariere de Corali din Australia.
  • Părţile nordică şi centrală ale recifului au cea mai mare acoperire de corali de când a început monitorizarea, în urmă cu 36 de ani.
  • Însă, în partea sudică a recifului, acoperirea de corali a scăzut.
1253 afișări
Imaginea articolului Marea Barieră de Corali înregistrează o acoperire record de corali, în nord şi centru. Ce se întâmplă cu partea sudică a recifului

Marea Barieră de Corali înregistrează o acoperire record de corali. Care este explicaţia

Noul coral este deosebit de vulnerabil, ceea ce înseamnă că progresul ar putea fi rapid anulat de schimbările climatice şi de alte ameninţări, spun oficialii.
 
În fiecare an, Institutul australian de ştiinţe marine (Aims) scanează reciful pentru a-i verifica starea de sănătate, folosind scafandri tractaţi încet de o barcă, precum şi studii aeriene, potrivit BBC.
 
După ce, în martie, a fost confirmată a patra albire în masă din ultimii şase ani, Aims a avut mari îngrijorări înaintea studiului din acest an.
 
În cei 36 de ani de monitorizare a stării Marii Bariere de Corali nu am mai văzut evenimente de albire atât de apropiate", a declarat directorul executiv Paul Hardisty.

Fenomenul de albire în masă loveşte Marea Barieră de Corali

Albirea are loc atunci când coralii stresaţi de temperaturile ridicate ale apei expulzează algele care trăiesc în interiorul lor şi care le dau culoare şi viaţă.
 
Doar două evenimente de albire în masă au fost înregistrate până în 2016.
 
Fenomenul de albire din acest an a fost primul care a avut loc în timpul unei La Niña, un fenomen meteorologic care aduce, de obicei, temperaturi mai scăzute ale apei.
 
Aceste ultime rezultate demonstrează că reciful se poate reface dacă condiţiile o permit, spune Dr. Hardisty, dar "perturbările acute şi severe" sunt din ce în ce mai frecvente şi mai lungi.

De ce are probleme Marea Barieră de Corali?

Reciful a fost, de asemenea, afectat de stelele de mare care mănâncă corali şi de ciclonii tropicali care generează valuri dăunătoare.
 
O mare parte din noua creştere de corali, o specie numită Acropora, este deosebit de expusă ameninţărilor recifului, a declarat Dr. Mike Emslie de la Aims.
 
Marea Barieră de Corali a fost inclusă în Patrimoniul Mondial de 40 de ani datorită "importanţei sale ştiinţifice şi intrinseci enorme", fiind unul dintre cele mai bogate ecosisteme din lume.
 
Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali, care administrează reciful, spune că perspectivele pentru această icoană sunt "foarte slabe" din cauza schimbărilor climatice.
 
Unesco, organismul ştiinţific şi cultural al ONU, afirmă că nu se fac suficiente eforturi pentru a proteja reciful.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici