Michael Caine, numit de guvernul francez Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor

Actorul britanic Michael Caine a fost numit de guvernul francez Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor, în cadrul unei ceremonii ce a fost organizată, joi, la Paris, informează dailymail.co.uk.

42 afișări
Imaginea articolului Michael Caine, numit de guvernul francez Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor

Michael Caine, numit de guvernul francez Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ceremonia a avut loc la Palais Royal, în apropiere de Muzeul Luvru din Paris, iar actorul britanic a fost însoţit la acest eveniment de soţia sa de origine indiană, Shakira.

În timpul discursului de acceptare a acestei distincţii, starul britanic în vârstă de 77 de ani a spus că mulţumeşte Franţei pentru că i-a acordat Legiunea de Onoare, însă, de fapt, decoraţia primită -cea de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor - are un rang inferior. Totodată, Michael Caine s-a referit, în glumă, la doi actori celebri - Sean Connery şi Gregory Peck.

Ambii au primit Legiunea de Onoare - cea mai înaltă distincţie civilă din Franţa, iar Michael Caine a sugerat, în glumă, faptul că cei doi actori au primit acea decoraţie deoarece au avut neveste franţuzoaice.

În timp ce era decorat de Frederic Mitterand, ministrul francez al Culturii, actorul britanic a declarat: "Întotdeauna am crezut că trebuie să ai o soţie franţuzoaică pentru a primi Legiunea de Onoare, însă se pare că m-am înşelat". Ulterior, actorul a spus: "Cineva mi-a spus că aceasta era Legiunea de Onoare".

În realitate, Michael Caine a primit medalia de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor, o distincţie de un rang inferior Legiunii de Onoare, care se acordă personalităţilor care au contribuit la îmbogăţirea patrimoniului cultural al Franţei.

În ciuda gafei comise, Michael Caine a ţinut un discurs emoţionant, în care a ţinut să elogieze meritele Franţei: "Întotdeauna am iubit această ţară, preparatele ei culinare, oamenii de aici".

Dovedind că stăpâneşte foarte bine limba franceză, Michael Caine a adăugat: "Nu ştiam dacă francezii mă apreciază şi credeam că admiraţia noastră e valabilă într-un singur sens. Însă acum, după ce am primit acest premiu, ştiu cu siguranţă că şi ei mă iubesc pe mine".

Născut în 1933, Michael Caine a crescut în periferiile Londrei, fiind fiul unei menajere şi al unui hamal, îndrăgostindu-se de Hollywood după ce a văzut un film western.

A început să fie distribuit în filme încă din anul 1950, dar abia în 1964 a devenit cunoscut, odată cu succesul înregistrat de "Zoulou", un film clasic de aventuri. În anul următor a interpretat rolul unui spion în filmul "The Ipcress File", iar în 1966 a triumfat în "Alfie", care i-a adus prima din cele şase nominalizări la premiile Oscar.

De atunci, Michael Caine a putut fi văzut pe afişul a zeci de filme, începând cu rolul hoţului flegmatic din "Jaf în stil italian" (1969) şi terminând cu rolul majordomului personajului Bruce Wayne, în cele mai recente două filme din seria "Batman".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici