Michael Moore i-a cerut lui Obama să nu trimită trupe suplimentare în Afganistan

Cineastul Michael Moore i-a cerut, luni, preşedintelui american Barack Obama să nu trimită trupe suplimentare în Afganistan.

50 afișări
Imaginea articolului Michael Moore i-a cerut lui Obama să nu trimită trupe suplimentare în Afganistan

Michael Moore i-a cerut lui Obama să nu trimită trupe suplimentare în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Câştigătorul trofeului Palme d'Or la Cannes, în 2004, cu filmul "Fahrenheit 9/11", considerat de critica de specialitate un adevărat manifest împotriva fostului preşedinte american George W. Bush şi a războiului dus în Irak de administraţia acestuia, Michael Moore a declarat că i-a trimis actualului şef de la Casa Albă un mesaj din partea tatălui său, un fost combatant în cel de-Al Doilea Război Mondial.

"I-am trimis o cerere personală din partea tatălui meu şi a unuia dintre prietenii lui japonezi: «Domnule Obama, dumneavoastră nu ştiţi ce înseamnă războiul. Noi, însă, l-am cunoscut deja şi nu mai vrem să trecem prin asta»", a mărturisit cineastul american în timpul unei conferinţe de presă organizate la Tokyo, cu ocazia lansării celui mai recent film al său, intitulat "Capitalism: A Love Story", consacrat crizei financiare.

Preşedintele Obama ar trebui să anunţe, marţi, trimiterea în Afganistan a altor zeci de mii de soldaţi care vor avea rolul de a învinge rezistenţa talibanilor.

Michael Moore a adus, totodată, un omagiu Constituţiei pacifiste a Japoniei, adoptată după înfrângerea acestei ţări în 1945, care îi interzice să trimită trupe în afara frontierelor naţionale. El le-a avertizat însă pe gazdele sale nipone, care au participat totuşi la câteva misiuni de sprijin logistic şi de reconstrucţie a unor obiective civile în Irak şi Afganistan, să nu se îndepărteze de spiritul Constituţiei.

"Să nu deveniţi ca noi. Rămâneţi japonezi!", a declarat zâmbind cineastul american, acuzat în Statele Unite că ar avea opinii de stânga, răspunzându-i unui jurnalist care l-a întrebat dacă are un mesaj pentru poporul japonez.

Michael Moore s-a amuzat, totodată, de faptul că a putut să organizeze această conferinţă de presă în sediul Bursei din Tokyo, deoarece el a fost declarat "persona non grata" pe Wall Street, din cauza atacurilor sale la adresa mediilor financiare, pe care cineastul american le-a acuzat în mod direct că s-au îmbogăţit pe seama sărăcirii poporului american.

Japonia a dorit să imite modelul economiei liberale, lăudat de Washington, a explicat Michael Moore cu regret, care i-a rugat pe japonezi să încerce să îşi regăsească valorile societăţii tradiţionale, "o societate a păcii şi a respectului", sacrificată în ultimii ani pe altarul capitalismului sălbatic.

Considerat un cineast cu simpatii de stânga şi recompensat cu premiul Oscar în 2003, pentru filmul său manifest împotriva armelor de foc "Cântec pentru un masacru/ Bowling for Columbine", Michael Moore este un cineast prolific şi controversat, autor al documentarului "Sicko" (2007) - despre sistemul naţional american de sănătate - şi al tiradei împotriva lui George W. Bush - "Fahrenheit 9/11" (2004) -, un film laureat cu Palme d'Or la Cannes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici