Misiune pentru repararea telescopului spaţial Hubble, în octombrie

Lansarea navetei Atlantis, cu şapte astronauţi la bord, pentru misiunea de reparare şi întreţinere a telescopului spaţial Hubble, a fost fixată pe 8 octombrie, a indicat, joi, agenţia spaţială americană (NASA).

297 afișări
Imaginea articolului Misiune pentru repararea telescopului spaţial Hubble, în octombrie

Misiune pentru repararea telescopului spaţial Hubble, în octombrie (Imagine: Mediafax Foto)

NASA a mai programat, pe 10 noiembrie, lansarea navetei spaţiale Endeavour pentru o misiune de transport de provizii, materiale şi piese de schimb necesare echipajului de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Dacă se menţin aceste date, NASA va fi efectuat cinci lansări de navete spaţiale până la sfârşitul lui 2008.

Iniţial, data de lansare a navetei Atlantis a fost programată pentru sfârşitul lunii august, însă s-a întârziat cu livrarea mai multor componente, printre care şi rezervorul extern al vehiculului spaţial.

Necesitatea pregătirii navetei Endeavour pentru un eventual zbor de urgenţă, în cazul unor probleme cu Atlantis în timpul misiunii de reparare a telescopului a contribuit, de asemenea, la amânarea zborului.

Atlantis va fi prea departe de ISS pentru a se conecta la aceasta în cazul unor defecţiuni grave.

NASA nu a stabilit încă programul lansărilor pe 2009.

După lansarea navetei Discovery, prevăzută pe 31 mai, pentru livrarea principalului modul al laboratorului orbital japonez Kibo pe ISS, cele trei navete vor mai efectua zece zboruri înainte de retragerea lor din circulaţie, programată pe 30 septembrie 2010. Şapte zboruri vor fi necesare pentru terminarea asamblării ISS, iar două zboruri sunt prevăzute pentru transportarea pieselor de schimb necesare întreţinerii Staţiei în viitorii ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici