MiSo Architects: Cererea pentru amenajarea apartamentelor pentru închiriat a crescut cu 30%. Românii din străinătate, cei mai interesaţi de servicii de design interior

182 afișări
Imaginea articolului MiSo Architects: Cererea pentru amenajarea apartamentelor pentru închiriat a crescut cu 30%. Românii din străinătate, cei mai interesaţi de servicii de design interior

Tot mai mulţi proprietari de locuinţe solicită servicii de amenajare interioară la cheie şi preferă să nu fie prezenţi pe şantier, investind de la 30.000 euro la peste 100.000 euro în amenajarea proprietăţilor pentru închiriat sau de vacanţă. Astfel, cererea pentru servicii de amenajare interioară la cheie este în creştere accelerată, fiind cu 30% mai mare în acest an faţă de 2022, potrivit datelor MiSo Architects, una dintre principalele companii de arhitectură şi design interior din România.

Peste 40% dintre solicitanţi sunt români stabiliţi în străinătate în toate colţurile lumii, de la New York, la Orientul Mijlociu, la Europa, care amenajează apartamente pentru închiriere sau locuinţe de vacanţă din ţară. O parte importantă dintre cererile de amenajări la cheie vine şi de la beneficiari care locuiesc în România, în alte localităţi decât proprietatea pentru care cer servicii de design interior, dar care nu au timp şi dorinţa să gestioneze un astfel de proiect.

“Amenajarea locuinţelor este o tendinţă în continuă creştere, fiind o investiţie sigură şi eficientă pe termen lung. Creşterea dobânzilor şi a preţurilor proprietăţilor din ultimii ani alimentează cererea pe piaţa de închirieri, iar concomitent creşte şi cererea pentru amenajarea locuinţelor care urmează să fie date în chirie. În acelaşi timp, aşteptările chiriaşilor s-au rafinat destul de mult, aceştia căutând proprietăţi care să le ofere confort şi un ambient plăcut, nu doar un spaţiu de locuit. Aproximativ 35% din totalul proiectelor de amenajare interioară sunt realizate la cheie, deci un segment semnificativ şi în continuă creştere. Acest tip de amenajare presupune ca noi să ne ocupăm de tot ce înseamnă coordonare, implementare, comenzi, livrări, decorare, până la cel mai mic detaliu, inclusiv şedinţă foto pentru imagini care vor fi folosite ulterior pentru promovarea proprietăţii pentru închiriere”, explică Sorana Leru, co-fondator şi arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.

 

 

Cele mai căutate locuinţe pentru închiriat şi investiţiile în amenajarea acestora

 

În cele mai multe cazuri, proprietăţile amenajate pentru închiriere sunt studiouri, apartamente de 2-3 camere, duplexuri sau case cu terase şi curte. Cele mai căutate locuinţe pentru închiriat sunt cele amplasate central în oraş, cele din apropierea unui nod intermodal sau cele izolate în natură. Spre exemplu, în Bucureşti zonele preferate pentru închiriat sunt partea de nord (şos. Nordului, bd. Expoziţiei, Aviaţiei) şi centrul oraşului (Timpuri Noi, Piaţa Unirii, Pţa. Alba Iulia).

Amenajarea la cheie a unui apartament de închiriat poate dura între 3 şi 8 luni, în funcţie de stadiul la care este preluat spaţiul şi complexitatea designului dorit. Costurile amenajării pornesc de la 30.000 de euro şi depăşesc de multe ori 100.000 de euro în funcţie de complexitatea designului, profilul chiriaşilor doriţi şi implicit valoarea chiriei vizate.

“De exemplu, un studio în Braşov, de 50 mp, cu un proiect de amenajare de 30.000 euro poate fi închiriat cu 600 euro pe lună, iar un apartament de 3 camere în zona Herăstrău din Bucureşti, de 100 mp, cu investiţie de 80.000 euro în amenajare poate fi închiriat cu peste 1.500 euro/lună. În toate cazurile, o amenajare realizată optim creşte valoarea proprietăţii şi va garanta o investiţie eficientă. Prin urmare, cu cât investiţia într-o locuinţă este mai mare cu atât şi valoarea chiriei poate creşte. Apartamentele de închiriat reprezintă o tipologie aparte în amenajările noastre, la care ne raportăm diferit din mai multe puncte de vedere, atât noi, cât şi beneficiarul. Rezultatul final este evaluat nu doar estetic, ci luând în calcul şi randamentul investiţiei”, punctează Mihaela Tampiza, co-fondator şi arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.

 

Ce presupune un proces de amenajare interioară la cheie

În momentul preluării unui apartament de la dezvoltator, el este finisat “la alb”, având grupurile sanitare şi băile finisate, pereţii vopsiţi alb şi parchetul montat. În schimb, pe lângă mobilier şi obiecte casnice de care este nevoie pentru a putea locui în acel spaţiu, lipsesc multe elemente pentru ca locuinţa să fie cu adevărat funcţională: instalaţie electrică completă (prea puţine prize şi surse de iluminat), sistem de ventilaţie (AC) sau spaţii pentru depozitare. În aceste cazuri, arhitecţii şi designerii de interior completează locuinţa printr-un proces amplu de recompartimentare a spaţiilor şi de amenajare, astfel încât locuinţa să fie cu adevărat funcţională.

Pe lângă funcţionalitatea oferită locuinţei, este dată personalitate spaţiilor prin aplicarea unor finisaje de accent care o vor personaliza. În apartamentele de închiriat, aceste detalii, dacă sunt bine amplasate, fac diferenţa.

“Noi gestionam tot proiectul de amenajare la cheie a unei locuinţe pentru închiriat - de la ofertări către furnizori, confirmarea comenzilor, gestionarea livrărilor la coordonarea montajelor şi a echipelor de specialişti care lucrează la implementare. Facem şi anumite cumpărături care necesită o atenţie sporită şi research atent - decoraţiuni, accesorii, mergem în showroom-urile furnizorilor, alegem materiale, configurăm piesele de mobilier. Practic, pe durata proiectului, ne punem în locul clientului şi acolo unde este nevoie de prezenţa lui, mergem noi. Păstrăm permanent legătura cu clientul şi luăm împreună deciziile din cadrul proiectului, în măsura în care acest lucru ni se cere”, spune Sorana Leru, co-fondator şi arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.

La finalul proiectului, locuinţa şi spaţiile sale sunt amenajate şi decorate în cele mai mici detalii, astfel încât proprietatea fie pregătită pentru primirea noilor chiriaşi. După încheierea procesului de amenajare interioară, sunt realizate fotografii profesionale, necesare pentru închirierea rapidă a locuinţei.

 

Tendinţe în amenajarea interioară

În ultimii 2-3 ani interesul pentru un design cât mai atractiv şi funcţional a crescut considerabil. Românii sunt deschişi la propuneri îndrăzneţe, înţeleg valoarea şi beneficiul de pe urma investiţiei şi sunt axaţi tot mai mult pe calitate, atât a serviciilor cât şi a produselor. Iar în cazul proprietăţilor pentru închiriat, clienţii sunt mai pretenţioşi, mai atenţi la detalii, aproape ca atunci când îşi amenajează propria locuinţă.

“La nivel general, simţim o diferenţă foarte mare între clienţii pe care îi avem în prezent şi cei de acum 5 ani şi una colosală faţă de beneficiarii de acum 10 ani. Diferenţa se simte în primul rând la nivelul percepţiei faţă de necesitatea colaborării cu un arhitect sau designer de interior pentru proiectarea unei locuinţe şi amenajarea ei completă, iar bugetele alocate sunt mult mai mari. Oamenii au început să înţeleagă că preţul reflectă calitatea soluţiilor şi a materialelor în timp”, conchide Mihaela Tampiza, co-fondator şi arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.

Fondată în 2014, MiSo Architects este una dintre principalele companii de arhitectură şi design de interior din România, singura cu sedii în doua oraşe din ţară (în Bucureşti şi Braşov) şi cu o echipă în continuă dezvoltare. Oferind servicii premium de design interior, MiSo Architects implementează proiecte complete, la cheie, şi creează, împreună cu clientul, spaţii unice atât estetice, cât şi funcţionale. Până în prezent, compania a avut peste 250 proiecte de amenajare interioară atât în România, cât şi extern, în Belgia şi Italia, obţinând multiple premii naţionale, dar şi un premiu internaţional BIG SEE pentru amenajarea unui apartament din Bucureşti. Cu misiunea de a transforma orice spaţiu într-o destinaţie impresionantă, obiectivele principale ale MiSo Architects sunt orientate spre crearea de spaţii şi produse care găsesc echilibrul între funcţionalitate, durabilitate, eficienţă şi frumuseţe.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici