Moartea unui celebru rege a fost elucidată după sute de ani

Cercetătorii de la Universitatea din Uppsala au analizat rămăşiţele regelui Erik al XI-lea şi au scos au scos la iveală argumente precum că poveştile omului cunoscut sub numele de Eric Legiuitorul sau Eric cel Sfânt pot fi adevărate, informează Descoperă.

1002 afișări
Imaginea articolului Moartea unui celebru rege a fost elucidată după sute de ani

Moartea unui celebru rege a fost elucidată după sute de ani

Legenda despre regele Erik datează din anul 1290 şi are la bază istorioare mai vechi, considerate pierdute. Conform legendei care s-a păstrat, Erik, care a fost ales rege, a domnit cinstit, fiind un creştin devotat. El a condus o cruciadă împotriva Finlandei şi a sprijinit întotdeauna Biserica.

El a fost omorât în al zecelea an de domnie, în anul 1160, de către un pretendent danez la tron. Rămăşiţele sale s-au odihnit într-un relicvariu începând cu anul 1257.

Conform Descoperă, o analiză detaliată a scheletului a fost realizată în 1946, dar apariţia unor noi metode de analiză a dus la o nouă examinare în 2014. La 23 aprilie 2014, racla a fost redeschisă în cadrul unei ceremonii din Catedrala Uppsala.

Cercetători din mai multe domenii au studiat rezultatele analizelor efectuate pe rămăşiţele regelui Erik, pentru a afla mai multe despre regele medieval. Acum, primele rezultate ale acestor examinări au fost făcute publice.

"Colaborarea în cercetarea cu privire la analizele moaştelor scheletice ale lui Erik cel Sfânt oferă informaţii detaliate cu privire la starea sa de sănătate (elaborate de ortopezi şi radiologi), starea genealogică (în urma analizelor ADN), dieta lui (analiza izotopică) şi moartea sa (medicină legală)", a declarat liderul proiectului Sabine Sten, profesor de osteoarheologie la Universitatea Uppsala.

Relicvariul conţine 23 de oase, aparent de la acelaşi individ, fiind însoţite, de asemenea, de o tibie. Analizele radiocarbonului din oase au constatat că moartea a avut loc în anul 1160. Analiza osteologică arată că oasele aparţin unui bărbat în vârstă de 35-40 de ani cu o înălţime de 171 cm.

Examinările oaselor cu ajutorul tomografiei computerizate de la Spitalul Universitar din Uppsala nu au gasit nicio condiţie medicală perceptibilă. A fost constatat că Erik nu a suferit de osteoporoză sau fragilitate a oaselor. Ba chiar a avut o densitate osoasă de aproximativ 25 % mai mare decât cea medie a unui adult tânăr de astăzi.

Regele Erik era bine hrănit, puternic construit şi a trăit o viaţă activă din punct de vedere fizic. Analiza izotopilor a elucidat o dietă bogată în peşte de apă dulce, ceea ce indică faptul că regele a ascultat regulile bisericeşti, postea în zilele în care era interzis consumul de carne.

Izotopii stabili au demonstrat faptul că el nu a petrecut ultimul său deceniu în zona Uppsala, cum se aştepta, ci mai degrabă în provincia Västergötland, în sud.

Deschiderea relicvariului a permis şi preluarea de mostre ADN. Cercetătorii speră că acestea vor pune în lumină problemele de genealogie. Rezultatele vor fi disponibile peste un an.

Craniul din relicvariu are una sau două răni vindecate, care ar fi fost produse din cauza armelor. Legendele spun că Erik a condus o cruciadă împotriva Finlandei, aceasta fiind şi o posibilă explicaţie a leziunilor craniene.

Analiza oaselor a demonstrat că i-au fost atribuite cel puţin nouă tăieturi, dintre care şapte pe picioare. Nu există răni găsite pe coaste sau pe osul braţului, ceea ce înseamnă că cel mai probabil regele a purtat o platoşă, dar avea picioarele mai puţin protejate.

Legenda spune că în ultima bătălie a regelui, duşmanii l-au înconjurat, iar când Erik a căzut la pământ, l-au lovit până când acesta a căzut pe jumătate mort. Apoi l-au bătut şi, în cele din urmă, i-au tăiat capul, scrie Descoperă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici