"Mona Lisa" a avut la origine gene şi sprâncene

"Mona Lisa" lui Leonardo da Vinci a avut la origine gene şi sprâncene, care au fost şterse de-a lungul timpului din cauza restaurărilor, potrivit unui cercetător francez care a scanat celebrul tablou, informează BBC.

15 afișări
Imaginea articolului "Mona Lisa" a avut la origine gene şi sprâncene

"Mona Lisa" a avut la origine gene şi sprâncene

Cercetătorul Pascal Cotte a mai descoperit că Da Vinci s-a răzgândit la un moment dat asupra poziţiei a două degete de la mâna stângă a Mona Lisei, că faţa acesteia era la origine mai lată şi că zâmbetul ei era mult mai expresiv.

Cotte şi-a expus descoperirile la complexul Metreon din San Francisco, Statele Unite.

Cercetătorul a petrecut peste 3.000 de ore pentru a analiza datele scanărilor pe care le-a realizat la laboratorul Muzeului Luvru în urmă cu trei ani. Cotte, de profesie inginer, a efectuat analize cu senzori, cu infraroşu şi ultraviolete. A reuşit astfel să realizeze o fotografie digitală de 22 de gigabiţi.

Aceeaşi fotografie indică faptul că Mona Lisa  ţine în mână o pătură care nu se mai vede cu ochiul liber. Cotte a mai spus că analiza sa a scos la iveală ceea ce el crede că erau culorile originale ale tabloului, tonuri de bleu şi alb. În prezent, tabloul include nuanţe de verde, galben şi brun puternice.

"Cu doar o fotografie poţi penetra adânc în construcţia tabloului şi înţelege faptul că Leonardo a fost un geniu", a spus Cotte.

Cotte a mai realizat fotografii de rezoluţie înaltă a peste 500 de tablouri, printre care se numără lucrări de Van Gogh, Brueghel, Courbet şi alţi maeştri europeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici