Mormântul lui Tutankhamon aşa cum n-a mai fost văzut: GALERIE FOTO cu imagini făcute publice în premieră

Anul acesta se împlinesc 93 de ani de la descoperirea mormântului lui Tutankhamon, ocazie cu care au fost făcute publice imagini nemaivăzute. Fotografii cunoscute şi altele mai puţin cunoscute au fost prezentate într-o lumină nouă, fiind reconstruite în variantă color, după negativele originale.

19547 afișări
Imaginea articolului Mormântul lui Tutankhamon aşa cum n-a mai fost văzut: GALERIE FOTO cu imagini făcute publice în premieră

Mormântul lui Tutankhamon aşa cum n-a mai fost văzut. Ce au descoperit arheologii când au dat de comoara faraonului (Imagine: Mediafax Foto)

În 1922, când s-a descoperit mormântul lui Tutankhamon, care vreme de 3.000 de ani nu fusese deranjat, s-au scos la lumină comori neaşteptate. A fost punctul culminant al unei căutări de peste 15 ani,  iar din mormânt au fost scoase aproximativ 5.000 de obiecte de mare valoare, inclusiv sarcofagul faraonului şi renumita sa mască de aur.

Potrivit Daily Mail, la cea de-a 93-a aniversare a acestei descoperiri, au fost făcute publice reconstruite în variantă color, după negativele originale.

Fotograful britanic Harry Burton, prezent în timpul procesului de excavare, este autorul negativelor imprimate pe plăci de sticlă. Imaginile spun povestea acestei descoperiri istorice.

În 1907, Lordul Carnarvon George Herbert i-a cerut arheologului şi egiptologului englez Howard Carter să coordoneze săpăturile din Valea Regilor, în Egipt.

În 4 noiembrie 1922, echipa condusă de Carter a descoperit treptele care duc la mormântul lui Tutankhamon şi a petrecut mai multe luni pentru a inventaria obiectele găsite în anticameră. Camera mortuară a fost deschisă în februarie 1923, data la care a fost descoperit sarcofagul lui Tutankhamon.

Până în acel moment, cele mai multe camere mortuare egiptene fuseseră deja descoperite, multe dintre acestea fiind găsite goale, deoarece de-a lungul timpului au fost prădate de jefuitorii de morminte.

Misterul mormântului reginei Nefertiti

Deşi a trecut aproape un secol de la descoperirea sa, mormântul faraonului Tutankhamon continuă să îşi dezvăluie unele dintre secretele sale străvechi. Profesorul britanic Nicholas Reeves, arheolog la Universitatea Arizona, susţine că a găsit o "uşă secretă" într-un perete din camera funerară a celebrului faraon şi consideră că acea uşă duce spre mormântul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti.

Nefertiti, supranumită "Doamna celor două ţări", era celebră pentru frumuseţea ei deosebită, însă mormântul său a fost pierdut de-a lungul secolelor, după moartea subită a reginei, în anul 1340 î.e.n.

După ce au analizat cu o serie de scanere de înaltă definiţie pereţii complexului funerar al faraonului Tutankhamon, profesorul Reeves a găsit ceva ce părea să fie o intrare secretă.

El spune că a descoperit două portaluri "ascunse", desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. Unul dintre acestea duce, după părerea sa, într-o cameră de depozitare, iar celălalt, aflat în partea de nord a camerei funerare conţine "mormântul netulburat al proprietarului original al locurilor - Nefertiti".

Arheologul crede acest lucru deoarece mormântul ascuns se află în partea dreaptă faţă de intrarea în camera principală - un detaliu tipic pentru mormintele reginelor egiptene.

Dimensiunea redusă a camerei funerare a lui Tutankhamon, ţinând cont de importanţa acestuia în istoria Egiptului, i-a nedumerit de-a lungul anilor pe oamenii de ştiinţă, însă profesorul Reeves crede că acea cameră a fost construită ca o extindere a unui mormânt deja existent - cel al mamei sale.

Camera funerară a lui Tutankhamon are exact aceleaşi dimensiuni ca o antecameră din piramidele celorlalţi faraoni egipteni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici