NASA lansează misiunea Dart, miercuri, prin care va lovi asteroidul Dimorphos

O rachetă SpaceX, compania lui Elon Musk, va lansa miercuri dimineaţă, la primele ore ale dimineţii, o misiune NASA menită să testeze tehnologii de apărare a planetei, prin lovirea intenţionată a unui asteroid, relatează CNBC.

6467 afișări
Imaginea articolului NASA lansează misiunea Dart, miercuri, prin care va lovi asteroidul Dimorphos

NASA lansează misiunea Dart, miercuri, prin care va lovi asteroidul Dimorphos

"Vom lovi un asteroid", a declarat Omar Baez, directorul principal al programului de lansare al NASA Launch Services Program, în timpul unei conferinţe de presă. "Nu-mi vine să cred că facem asta"

Cunoscută sub numele de misiunea Double Asteroid Redirection Test (sau DART), agenţia spaţială încearcă să înveţe "cum să devieze o ameninţare care ar veni" spre Pământ, a declarat Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al direcţiei pentru misiuni ştiinţifice a NASA.

"Fiţi siguri, acea stâncă, în acest moment, nu reprezintă o ameninţare", a spus el.

SpaceX va lansa DART cu o rachetă Falcon 9 de la Baza Forţelor Spaţiale Vandenberg din California, cu o fereastră de lansare care începe miercuri la ora 1:20 a.m. ET.

DART este o navă spaţială de 610 kilograme care va petrece 10 luni călătorind spre o pereche de asteroizi, care poartă numele Didymos şi Dimorphos. Laboratorul de fizică aplicată Johns Hopkins din Maryland a construit DART, în timp ce compania spaţială Redwire a contribuit la navigaţia navei spaţiale şi la panourile solare care o vor alimenta.

Scopul misiunii este de a lovi cel mai mic dintre cei doi asteroizi, Dimorphos, cu nava spaţială la o viteză de peste 24.000 de km pe oră şi a vedea cum impactul modifică traiectoria asteroidului.

Misiunea DART costă NASA aproximativ 330 de milioane de dolari în total, SpaceX câştigând un contract de 69 de milioane de dolari în 2019 pentru lansare. Nu numai că este prima misiune de apărare planetară a NASA, dar DART reprezintă, de asemenea, prima misiune a SpaceX care lansează o navă spaţială către un alt corp planetar.

"Aceasta este pur şi simplu cea mai tare misiune. Vă mulţumim tuturor pentru că aţi permis SpaceX să facă parte dintr-o misiune de apărare planetară cu adevărat importantă", a declarat Julianna Scheiman, directorul SpaceX pentru misiuni civile de sateliţi, în timpul unei conferinţe de presă.

SpaceX a testat racheta Falcon 9 vinerea trecută, în vederea pregătirii lansării.

Asteroidul Dimorphos este de mărimea Marii Piramide din Giza, în timp ce asteroidul Didymos are un diametru mai mare decât înălţimea One World Trade Center din New York. După ce va ajunge la asteroizi şi înainte de a se izbi de Dimorphos, nava spaţială DART va lansa un mic satelit pentru a face fotografii ale impactului.

Chiar dacă misiunea testează o metodă de apărare planetară, Zurbuchen a subliniat că NASA nu are cunoştinţă de niciun risc pe termen scurt pentru Pământ. Există miliarde de asteroizi şi comete care orbitează în jurul Soarelui, dar numai câteva au şanse să lovească Pământul într-o perioadă îndelungată de timp.

"Dintre toate obiectele din apropierea Pământului pe care le cunoaştem astăzi, niciunul nu reprezintă o ameninţare în următorii 100 de ani", a spus Zurbuchen.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici