Noile bancnote emise în Filipine conţin numeroase erori geografice

Noile bancnote emise de Banca centrală din Filipine conţin numeroase greşeli geografice, însă instituţia pune aceste erori pe seama libertăţii de exprimare artistică.

48 afișări

Astfel, una dintre noile bancnote, cea de 500 de pesos (8,60 euro), prezintă pe verso un papagal cu ceafa albastră, o specie rară filipineză, cu ciocul galben şi pene verzi în coadă. În realitate, acest tip de papagal are ciocul roşu şi pene galbene în coadă.

Pe aceeaşi bancnotă a fost imprimată o hartă a ţării pe care sunt plasate greşit mai multe locuri, printre care Saint Paul, un râu subteran inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

"Au făcut o mare prostie cu papagalul", a spus Jon Villasper, cartograf şi membru al asociaţiei de ornitologie din Filipine. "Au greşit, de asemenea, cu 400 de kilometri localizarea recifului Tubbataha, iar Batanes a dispărut de pe hartă", a mai spus acesta.

Harta statului Filipine, care figurează pe şase bancnote diferite, redesenează contururile ţării: frontiera din nord este desenată la 150 de kilometri mai la sud de zona în care se află în realitate, iar insulele Batanes, din nordul ţării, nu mai fac parte din Filipine.

Purtătorul de cuvânt al Băncii centrale din Filipine, Fe de la Cruz, a recunoscut că s-au făcut greşeli, însă este de părere că artiştii, constrânşi de spaţiul limitat, s-au văzut obligaţi să-şi asume nişte libertăţi estetice.

Aceasta a spus însă că va lua în considerare pe viitor aceste "critici constructive".

În 2005, Banca centrală din Filipine a retras de pe piaţă nişte bancnote pe care era scris greşit numele preşedintelui din acea epocă, Gloria Arroyo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici