Noua armă în lupta contra pescuitului ilegal: Albatroşi echipaţi cu dispozitive GPS

Albatroşi echipaţi cu dispozitive de monitorizare GPS pot fi folosiţi pentru a detecta vasele de pescuit ilegale, metoda fiind eficientă şi convenabilă din punct de vedere financiar, potrivit unui studiu citat de smithsonianmag.com.

813 afișări
Imaginea articolului Noua armă în lupta contra pescuitului ilegal: Albatroşi echipaţi cu dispozitive GPS

Sursa FOTO: Twitter @juliepackard

Albatrosul are cea mai mare deschidere a aripilor dintre toate păsările existente, anvergura fiind de 251- 350 de centimetri, şi poate atinge o viteză de 80 de kilometri pe oră, acoperind întinderi vaste de apă.

Adevărate "santinele ale mărilor", potrivit ornitologului Henri Weimerskirch, de la French National Center for Scientific Research, aceste păsări au fost alese pentru un proiect insolit, acela de a monitoriza vasele de pescuit ilegale.

Astfel, 200 de albatroşi din specia Diomedea Exulans au fost echipaţi cu sisteme de monitorizare, iar rezultatele metodei au fost prezentate într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Autorii proiectului spun că metoda este una convenabilă din punct de vedere financiar şi eficientă, mai ales în condiţiile în care detectarea vaselor de pescuit ilegale este dificilă, nefiind suficiente resurse şi infrastructură.

Coordonatorul studiului, Samantha Patrick, biolog marin de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, a explicat că păsările sunt atrase de vapoare pentru că sunt o potenţială sursă de hrană.

Studiul s-a desfăşurat timp de şase luni, în Crozet, Kerguelen şi Amsterdam, trei insuliţe îndepărtate din Oceanul Indian.

Potrivit estimărilor oficiale, o cincime din peştele de pe piaţă este pescuit ilegal, iar metoda afectează economia globală cu până la 20 - 30 de miliarde de dolari anual.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici