Numele cântăreţului Bob Marley, acordat unei specii de crustacee

Cântăreţul Bob Marley s-a alăturat unui club select de celebrităţi - din care fac deja parte Barack Obama, Elvis Presley şi prinţul Charles - ai cărui membri au fost onoraţi prin acordarea numelor lor unor specii de animale

272 afișări
Imaginea articolului Numele cântăreţului Bob Marley, acordat unei specii de crustacee

Numele cântăreţului Bob Marley, acordat unei specii de crustacee (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

În cazul legendarului cântăreţ jamaican de muzică reggae, animalul în cauză este un mic crustaceu parazit care se hrăneşte cu sângele peştilor din recifele de coral din Caraibe. Noua specie a primit numele "Gnathia marleyi".

"Am numit această specie, care este o adevărată minune a naturii, după Bob Marley, datorită respectului şi admiraţiei mele pentru muzica lui Marley", a declarat marţi Paul Sikkel, un biolog marin de la Arkansas State University. "În plus, această specie este la fel de unică în Caraibe cum a fost Marley", a adăugat el.

Tinerele exemplare de Gnathia marleyi se ascund printre formaţiunile de corali, bureţi de mare şi alge, de unde lansează atacuri surpriză asupra peştilor, pe care îi infectează şi din care se hrănesc până ajung la maturitate.

Adulţii nu se hrănesc deloc, spune Sikkler, dar reuşesc să supravieţuiască timp de două sau trei săptămâni după ultima lor masă luată pe când erau adolescenţi.

Recifele de corali din Caraibe sunt vulnerabile în faţa bolilor, iar Sikkel şi colegii săi au decis să studieze legătura care există între sănătatea recifelor de corali şi populaţiile de Gnathia marleyi.

Bob Marley, care a murit în 1981, a fost un exponent legendar al muzicii născute în Jamaica, denumită reggae. Una dintre cele mai cunoscute piese ale sale este "No Woman, No Cry".

Preşedintele american Barack Obama a dat numele unei specii de licheni, iar Elvis Presley pe cel al unei specii de viespi.

Săptămâna trecută, o nouă specie de broască arboricolă a primit numele prinţului Charles al Marii Britanii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici