O echipă de cercetători chinezi a identificat un nou tip de microb care s-a dezvoltat la bordul stației spațiale Tiangong, potrivit unui studiu publicat recent. Noua tulpină poartă denumirea oficială niallia tiangongensis și reprezintă o variantă necunoscută până acum a unei bacterii terestre.
Aceasta a fost descoperită într-o cabină a stației orbitale, notează Newsweek.
Rezultatele cercetării au fost prezentate luna aceasta în International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, de specialiști ai Grupului de Biotehnologie Spațială Shenzhou și ai Institutului de Inginerie a Sistemelor de Nave Spațiale din Beijing.
Această bacterie ar putea avea implicații majore pentru viitoarele misiuni spațiale, pentru sănătatea astronauților și pentru biosecuritate. Niallia tiangongensis s-a dovedit remarcabil de rezistentă la condițiile dure din spațiu, inclusiv la radiații și stres oxidativ – factori esențiali în menținerea siguranței pe termen lung în misiuni spațiale.
Pe măsură ce omenirea se pregătește pentru misiuni de durată pe Lună sau Marte, înțelegerea modului în care microbii se adaptează în spațiu va influența ingineria, medicina și chiar agricultura – atât în afara Terrei, cât și pe Pământ.
În mai 2023, astronauții din misiunea Shenzhou-15 au colectat probe microbiene din interiorul stației Tiangong, folosind șervețele sterile. Acestea au fost apoi transportate înapoi pe Pământ, păstrate la temperaturi foarte scăzute și analizate genomic, metabolic și filogenetic.
Analizele au arătat că noua tulpină aparține genului niallia, din familia cytobacillaceae, dar este genetic diferită de rudele cunoscute de pe Pământ.
Familia bacillaceae, din care face parte, este una dintre cele mai rezistente grupe bacteriene cunoscute.
Microbul pare să fi evoluat sau să se fi adaptat la condițiile unice din stația spațială Tiangong, ceea ce îl diferențiază atât din punct de vedere genetic, cât și funcțional, de speciile terestre. A demonstrat o capacitate avansată de a rezista la deteriorările celulare provocate de radiații și la stresul oxidativ.
Cercetătorii nu au stabilit încă dacă niallia tiangongensis prezintă un pericol direct pentru sănătatea echipajului aflat la bordul Tiangong.
Descoperirea face parte din Programul de Studiu al Microbiomului Zonei de Locuire a Stației Spațiale Chineze, care are ca scop caracterizarea și controlul coloniilor microbiene din habitatele spațiale.
Platforma Tiangong a găzduit până acum peste 180 de experimente științifice, printre care se numără cultivarea de soiuri de orez în spațiu, cercetări pe celule stem, dezvoltarea unui giroscop bazat pe atomi reci și ecosisteme experimentale autosustenabile, potrivit presei chineze.
Javier Martin-Torres, profesor de științe planetare la Universitatea din Aberdeen, Scoția, a declarat pentru Newsweek: „Descoperirea acestei bacterii nu este îngrijorătoare, pe termen scurt, dar cere studiu aprofundat. Abilitatea ei crescută de a combate stresul oxidativ și daunele induse de radiații sugerează că s-a adaptat mediului extrem din spațiu, lucru care ar putea deveni o problemă de sănătate pentru astronauți, dacă nu este gestionat cum trebuie. În orice caz, nu este o amenințare la călătoriile în spațiu sau pentru oamenii de pe Pământ, pentru că microbii din stațiile spațiale sunt foarte atent monitorizați, iar măsurile de control sunt dintre cele mai dure”.