Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Războiul Stelelor: China lansează propria constelație de sateliți, creând un super-computer pe orbită

Războiul Stelelor: China lansează propria constelație de sateliți, creând un super-computer pe orbită

Sistemul este capabil să opereze date direct în spațiu și este independent de centrele de pe Pământ
Războiul Stelelor: China lansează propria constelație de sateliți, creând un super-computer pe orbită
Sursa: X

China a început lansarea unei constelații de sateliți care vor forma o rețea informatică avansată în spațiu, potrivit Corporației Chineze pentru Știință și Tehnologie Aerospațială (CASC).

Constelația Tianqi va furniza date globale și va îmbunătăți conectivitatea în zone retrase

Spațiul devine un nou câmp de rivalitate tehnologică între China și Statele Unite. Dacă până acum sateliții erau folosiți mai ales pentru comunicații și observație, noua rețea propusă de China reprezintă un salt major: un sistem autonom, capabil să proceseze date direct în spațiu, fără a mai depinde de legăturile cu centrele de pe Pământ.

Această abordare elimină nevoia unor sisteme complexe de răcire, necesare pe Pământ pentru centrele de date, și protejează infrastructura de eventuale riscuri terestre — oferind, totodată, avantaje strategice semnificative în caz de conflict militar.

Includerea inteligenței artificiale în acest sistem subliniază intensificarea cursei globale pentru supremația în domeniul AI dintre China și SUA.

SpaceX are în vedere o extindere la peste 30.000 de sateliți

CASC a anunțat că, pe 14 mai, 12 sateliți au fost lansați cu succes de la Centrul Spațial Jiuquan din nordul Chinei, la bordul unei rachete Long March 2D.

„Sateliții constelației de calcul spațial au fost plasați cu succes pe orbita prestabilită. Misiunea de lansare a fost un succes complet”, a transmis compania. Aceștia fac parte din programul „Star Computing” – primul pas al Chinei spre o rețea de calcul spațial autonom.

Sateliții sunt dezvoltați de Guoxing Aerospace, iar planul prevede construirea unei constelații formate din 2.800 de sateliți interconectați prin lasere, potrivit ziarului oficial al Ministerului chinez al Științei și Tehnologiei.

Deși numărul este semnificativ, el rămâne modest în comparație cu rețeaua Starlink a companiei americane SpaceX, care avea peste 6.750 de sateliți în orbită la finalul lunii februarie.

SpaceX continuă lansările și are în vedere o extindere la peste 30.000 de sateliți.

Context: Rivalitatea spațială

Recent, un satelit militar american a fost detectat apropiindu-se și interferând cu sateliți chinezi.

Gestul a fost interpretat ca parte a competiției tot mai evidente din spațiul cosmic dintre americani și chinezi.

Acestui incident se adaugă implicării Chinei în proiecte spațiale în America Latină, gest care a generat îngrijorări în rândul oficialilor americani.