O rochie a împărătesei Joséphine, vândută la licitaţie cu 125.000 de euro

O rochie din satin care a aparţinut împărătesei Joséphine, expusă în trecut la Metropolitan Museum din New York, a fost vândută cu preţul record de 125.000 de euro, la o licitaţie care a fost organizată duminică, de casa Osenat, în oraşul Fontainebleau din apropiere de Paris.

362 afișări
Imaginea articolului O rochie a împărătesei Joséphine, vândută la licitaţie cu 125.000 de euro

O rochie a împărătesei Joséphine, vândută la licitaţie cu 125.000 de euro (Imagine: Mediafax Foto/ AFP)

La această licitaţie, consacrată obiectelor datând din perioada Primului Imperiu francez, aparţinând unor colecţionari privaţi francezi şi străini, o cămaşă de noapte pe care împăratul Napoleon I a purtat-o în timpul exilului său de pe Insula Sfânta Elena a fost cumpărată cu suma de 51.250 de euro.

Rochia împărătesei Joséphine, piesa centrală a licitaţiei, este din satin alb-crem, are o trenă cu pliuri, un decolteu pătrat şi mâneci scurte bufante şi a fost brodată cu perle de casa Augustin Picot, furnizorul oficial de îmbrăcăminte pentru împăratul şi împărăteasa Franţei. Rochia era estimată la o sumă cuprinsă între 60.000 de euro şi 80.000 de euro de casa Osenat, organizatoarea licitaţiei.

Înfiinţată în 1775, casa Picot din Paris, care nu mai există în zilele noastre, a realizat articolele vestimentare pentru ceremonia de înscăunare din 1804 a cuplului imperial francez şi a brodat toate drapelurile armatelor napoleoniene.

"Împărăteasa a trimis apoi rochia la casa Picot pentru o reajustare, dar nu a mai venit niciodată să o ia înapoi", a declarat comisarul licitaţiei, Jean-Pierre Osenat. Rochia era puţin uzată la axile şi se pare că Joséphine se îngrăşase puţin, întrucât croitorii casei Picot au primit sarcina de a lărgi rochia la nivelul taliei.

Potrivit experţilor, rochia, aproape de mărimea unui articol vestimentar pentru copii, indică faptul că împărăteasa Joséphine era foarte scundă.

Această rochie nu a părăsit niciodată colecţia casei Picot-Brocard, cu excepţia unei expoziţii care a fost organizată la Metropolitan Museum din New York.

Deşi mult mai modestă, dar aparţinând fostului împărat al Franţei, cămaşa de noapte din batist alb purtată de Napoleon în timpul exilului său de pe Insula Sfânta Elena este brodată cu litera "N", deasupra căreia apare o coroană imperială, simboluri care marcau împreună, de regulă, hainele împăratului. Estimată la o sumă cuprinsă între 40.000 de euro şi 50.000 de euro, cămaşa a fost adusă de pe Insula Sfânta Elena de mareşalul Henri Bertrand, unul dintre executorii testamentului fostului împărat francez, mort în exil în 1821, pe acea insulă britanică din Oceanul Atlantic.

La aceeaşi licitaţie au fost vândute două fragmente din hainele fostului împărat - din care unul făcea parte din îmbrăcămintea purtată de Napoleon I în timpul ceremoniei prin care a fost numit rege al Italiei, vândut cu 3.500 de euro -, dar şi alte suveniruri istorice: portofelul marchizului de La Fayette (1757-1834), vândut cu 21.258 de euro, şi o sabie din epoca Directoratului, care a aparţinut generalului Mac Donald (1765-1840), vândută cu 43.750 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici