O scrisoare pe care John Lennon i-a trimis-o lui Eric Clapton, scoasă la licitaţie. La ce preţ este estimată

O scrisoare pe care John Lennon i-a trimis-o chitaristului Eric Clapton în 1971 va fi scoasă la licitaţie în luna decembrie, au anunţat luni reprezentanţii casei Profiles in History.

220 afișări
Imaginea articolului O scrisoare pe care John Lennon i-a trimis-o lui Eric Clapton, scoasă la licitaţie. La ce preţ este estimată

O scrisoare pe care John Lennon i-a trimis-o lui Eric Clapton, scoasă la licitaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scrisoarea redactată de solistul trupei The Beatles este estimată la 30.000 de dolari. Ea este doar unul dintre numeroasele obiecte aparţinând unor muzicieni de seamă care vor fi scoase la vânzare în cadrul acestei licitaţii, ce va avea loc la Los Angeles pe 18 decembrie.

În această scrisoare, datată 9 septembrie 1971, John Lennon îşi exprimă respectul şi admiraţia pentru chitaristul britanic Eric Clapton şi îi propune acestuia să înfiinţeze împreună o trupă nouă.

Scrisoarea are o semnificaţie specială în rândul fanilor trupei The Beatles, întrucât, în acea perioadă, era evident faptul că relaţiile dintre membrii legendarei trupei britanice erau destul de tensionate, iar Eric Clapton a fost destul de aproape de a deveni membru în această formaţie.

Eric Clapton a cântat în Plastic Ono Band, trupa înfiinţată de Lennon şi de Yoko Ono în 1969, înainte de destrămarea grupului The Beatles în 1970. El a înregistrat, totodată, piesa lui George Harrison intitulată "While My Guitar Gently Weeps", inclusă pe albumul "White Album" al trupei The Beatles.

La această licitaţie vor fi scoase la vânzare 300 de manuscrise şi scrisori aparţinând unor personalităţi din muzică, literatură şi politică, care au aparţinut unui colecţionar american.

Printre celelalte obiecte ce vor fi scoase la vânzare se numără o scrisoare redactată de George Washington - estimată la 300.000 de dolari - şi un necrolog al scriitorului William Thackeray scris de Charles Dickens, estimat între 40.000 de dolari şi 60.000 de dolari.

Un alt obiect deosebit de valoros este o scrisoare expediată de Ludwig van Beethoven lui Tobias Haslinger, un prieten al editorului muzical al său, în care muzicianul german vorbea despre "Simfonia a IX-a" şi "Missa Solemnis", două dintre cele mai apreciate compoziţii ale sale.

Scrisoarea, în limba germană, nu este datată, însă atât "Simfonia a IX-a", cât şi "Missa Solemnis" au avut premierele în 1824. Datorită rarităţii scrisorii, se estimează că aceasta va fi vândută cu un preţ cuprins între 40.000 de dolari şi 60.000 de dolari.

Printre celelalte obiecte scoase la vânzare se numără o scrisoare a compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski, estimată între 10.000 de dolari şi 15.000 de dolari, şi o scrisoare a compozitorului George Gershwin, datată din 24 martie 1932, în care acesta îşi compară compoziţiile "Rhapsody in Blue" şi "An American in Paris".

Scrisoarea lui Gershwin este estimată la aproximativ 3.000 de dolari, potrivit experţilor casei Profiles in History.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici